Elektronska cigareta - 3

(Foto: Profimedia)

Če smo nekoč govorili samo o kajenju cigaret, slabi navadi, ki se je prijela že najstnikov, danes opazimo trend zviševanja uporabe elektronske cigarete. Nacionalni inštitut za javno zdravje je v študijo vključil 17-letne dijake in ugotovili so, da se uporaba elektronskih cigaret povečala. Tudi učitelji so opazili, da zdaj niso več aktualne navadne cigarete, ampak elektronske.

Ali kajenje med nosečnostjo škoduje?

Elektronske cigarete tudi vsebujejo nikotin

Mogoče se najstniki niti ne zavedajo, da tudi elektronske cigarete vsebujejo nikotin, ki povzroča zasvojenost. In ker gre za mlade, so ti še dovzetnejši. ''Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Nikotin pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov – ti se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Vse več raziskav tudi kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete ali kajenje vodne pipe pomembno poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi druge tobačne izdelke,'' pojasnjujejo raziskovalci z NIJZ.

Ostanki tobačnega dima na pohištvu bolj škodljivi kot pasivno kajenje?

Izpostavljajo, da obstajajo tudi elektronske cigarete, ki ne vsebujejo nikotina, ampak druge škodljive snovi, ki vplivajo na zdravje otrok v najstniških letih.