Norovirusi v olimpijski vasi

V treh primer gre za varnostno osebje, ki biva v mladinskem centru, kjer so zabeležili večino primerov. Z virusom, ki ga spremljajo bruhanje in driska, se do zdaj ni okužil noben športnik.

Organizatorji so v sporočilu za javnost še zapisali, da je bilo 68 od 177 okuženih "povsem zdravih" odpuščenih iz karantene in so se vrnili na delovna mesta, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Trebuh

(Foto: iStockphoto)

Simptomi okužbe

Simptomi in znaki okužbe se pojavijo v enem do treh dneh po okužbi. Okužene osebe odvajajo tekoče blato, bruhajo, imajo krče v trebuhu in se slabo počutijo. Lahko se pojavijo tudi nekoliko povišana telesna temperatura, glavobol in bolečine v mišicah. Težave trajajo dan ali dva. Nevarno je le, če bolniki ne nadomeščajo izgubljene tekočine, kar lahko privede do izsušitve ali dehidracije. Le-ta je zlasti pogosta pri majhnih otrocih in starejših osebah. Osebe z dehidracijo se morajo zdraviti v bolnišnici. Prav tako je okužba nevarnejša za osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Kako se okužba širi?

Virusi se širijo ''fekalno-oralno''; to pomeni iz iztrebkov (lahko tudi izbruhanine), v katerih je mnogo virusov, na roke, iz rok pa v usta zdrave osebe. Mogoč je posredni prenos preko površin, predmetov, hrane itd. Obolele osebe so kužne vsaj še tri dni (redko do dva tedna) po prenehanju driske oziroma bruhanja.

Zdravljenje

Specifičnega zdravila za zdravljenje okužb z norovirusi za zdaj ni na voljo, prav tako ni primerno antibiotično zdravljenje. Sproti je treba nadomeščati izgubljeno tekočino in minerale, ki jih bolnik izgubi zaradi driske ali bruhanja. Tekočino nadomeščamo s pitjem t. i. oralne rehidracijske raztopine, ki vsebuje vodo in minerale, sadnih sokov,

Umivanje rok

(Foto: iStockphoto)

vode …

Preprečimo!

Širjenje okužbe z norovirusi lahko preprečimo z rednim umivanjem rok, zlasti po uporabi stranišča, menjavi plenic, čiščenju prostorov, pred pripravo hrane ali pred jedjo. Živila, ki jih zaužijemo surova, je treba temeljito oprati. Bolniki, ki so okuženi, naj se zadržujejo doma. Okužene osebe ne smejo pripravljati hrane med akutno okužbo in še tri dni po prenehanju driske ter bruhanja. Površine, ki so prišle v stik z okuženimi izločki, razkužite z ustreznim razkužilom. Oblačila in posteljnino, ki so morda onesnažena z okuženimi izločki, takoj odstranite oziroma operite, če je mogoče, pri temperaturi 60 stopinj C.