Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana je prišlo do vnosa ošpic, so sporočili iz UKC Ljubljana. Okužena je bila odrasla oseba, ki je prišla na Pediatrično kliniko na obisk. Da bi kar se da omejili morebitno širjenje okužbe, morajo zdaj v najkrajšem možnem času morajo poiskati kontakte, s katerimi je bila okužena oseba v stiku, so še zapisali.

Strokovna direktorica Pediatrične klinike UKC Ljubljana Anamarija Meglič je na novinarski konferenci povedala, da je v četrtek, 4. januarja, na kliniko starš pripeljal otroka na redni pregled. Kasneje se je izkazalo, da je ta starš zbolel za ošpicami in je bil tistega dne že kužen. Ker je bil v kontaktu s številnimi bolniki, ki se gibljejo po kliniki, jih na UKC zdaj iščejo in jih ustrezno obravnavajo – vsi prejmejo navodila, kako je potrebno ravnati. Številne morajo sprejeti na kliniko in jim aplicirati zaščitna protitelesa, tesno pa sodelujejo z epidemologi in infektologi.

Okrog 250 kontaktov so do zdaj že uspeli odkriti, z vsemi so v telefonski navezi. "Danes je najpomembnejši dan, ker je od četrtka že preteklo nekaj dni in je treba hitro odreagirati. Ni nobene panike, stvari imamo pod kotrolo, se pa zelo trudimo, dejansko veliko osebja," je povedala.

Po besedah Megličeve so ogroženi predvsem otroci, ki jih zdravijo z zdravili za zmanjševanje imunosti, nosečnice, otroci med šestim mesecem in enim letom starosti, ki še niso bili cepljeni, in otroci, starejši od enega leta, ki so bili cepljeni samo enkrat. Poleg tega tudi cepljeni otroci in odrasli lahko zbolijo za lažjo obliko ošpic. "Na vsak način moramo najti in iščemo ogrožene naše bolnike."

Iščejo po vseh prostorih, kjer se je ta oseba gibala. "Ob tej priložnosti apeliramo na vse starše in sorodnike, ki bi radi prišli obiskat koga ali bi koga pripeljali, naj, če imajo znake, kot so vročina, nahod, kašelj ali kakšni izpuščaji, raje ne hodijo sem, ker lahko hudo škodijo bolnim otrokom in jih celo smrtno ogrozijo," je poudarila.

ošpice

Z ošpicami je bila okužena odrasla oseba, ki je prišla na obisk na ljubljansko pediatrijo. (Foto: iStock)

Prvi letošnji primer ošpic pri otroku v Sloveniji potrdili 3. januarja

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so 3. januarja potrdili, da so v bolnišnico sprejeli otroka, ki je zbolel za ošpicami in tako zabeležili prvi primer bolezni letos. Povedali so, da se je otrok vrnil iz Srbije, kjer so od začetka oktobra zabeležili izbruh bolezni.

Na NIJZ so še poudarili, da je bil otrok cepljen z enim odmerkom od dveh (oba naj bi otroci praviloma dobili do vstopa v šolo, najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom pa je en mesec).

Kako ukrepati?

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj (rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivojem kože).

Kljub izvajanju programov za eliminacijo (odpravo) ošpic v mnogih predelih sveta, so ošpice še vedno pogosta bolezen v Aziji, na Pacifiku in Afriki pa tudi v Evropi.

V Sloveniji je večina primerov ošpic  vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic, so pojasnili na NIJZ.

Vsak, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega, da bo zbolel, zato je pomembno, da ljudje pred vsakim potovanjem preverijo, ali so proti ošpicam zaščiteni.

Pomembno je tudi, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika, še svetujejo na NIJZ.

Mnogi starši svojih otrok ne želijo cepiti zaradi številnih zavajajočih in nepreverjenih informacij, ki se širijo po spletu. Preverite, kateri so najpogostejši miti in resnice o cepljenju.