Otrok in zelenjava

Kako otroka navaditi na okus zelenjave? (Foto: iStock)

Raziskovalka z univerze v Coloradu je svoj preizkus opravila v enem od vrtcev v mestu Arvada. Sodelovalo je 235 otrok, ki so bili v povprečju stari štiri leta. Tri dneve v tednu so jim kosilo postregli na krožnikih, ki so imeli slike sadja in zelenjave. Nato je Emily rezultat primerjala s tremi dnevi v enem tednu prej, ko so otroci jedli z običajnih, belih krožnikov.

Šlo je torej za manjši preizkus, na podlagi katerega nič ni mogoče prav dokončno zaključiti. A z novimi krožniki so otroci res pojedli več zelenjave, tako da bi to lahko bil način, kako jih spodbuditi k bolj zdravemu prehranjevanju. V povprečju so si naložili za 14 gramov več zelenjave in je tudi pojedli za 7 gramov več.

To je še en način, kako jih lahko poskušate navaditi, da pojedo več zelenjave.

Zanimivo je, da so v povprečju v vsakem primeru pojedli več zelenjave, ko so bile na meniju kumare. In manj, ko je bil brokoli. Melnickova meni, da imajo otroci raje slajše okuse, težje pa se privadijo na bolj oster in grenak okus temne zelene zelenjave. Zaradi tega otroci tudi raje jedo sadje. V preizkusu tako z novimi krožniki niso pojedli veliko več sadja, ker so ga dovolj pojedli že prej. So pa pojedli več zelenjave tisti dan, ko na meniju ni bilo sadja.

Melnickova meni, da slike sadja in zelenjave otroke opomnijo, da je to hrana, ki bi jo morali jesti. Pravi, da bi bilo nerealno pričakovati, da bo zaradi takšnega krožnika otrok kar naenkrat začel jesti veliko več zelenjave. Najverjetneje so otroci tiste tri dni pojedli več zelenjave tudi zato, ker so jim bili krožniki za toliko časa še zanimivi. Po nekaj dneh bi se jih lahko naveličali in ne bi imeli več istega učinka. Toda Melnickova verjame, da so to kljub temu načini, kako lahko otroka navajamo na različne okuse, ki jih ima zelenjava. V teh nekaj dneh, ko bo otroku zanimivo, da mu brokoli postrežete na krožniku, na katerem je slika brokolija, se lahko na ta nov okus ravno privadi.

Predšolsko obdobje je čas, ko bi otroka res morali skušati privaditi na različne okuse zelenjave. To je čas, ko mu je treba razložiti, kakšna je zanj dobra prehrana. Zelo veliko boste naredili za zdravje svojega otroka, če ga boste v tem času naučili zdravih prehranjevalnih navad.

Kakšna je prehrana za zdrave kosti?

Koruza

Otroci se lažje privadijo slajših okusov. Če ne želijo jesti brokolija ali špinače, jim tako postrezite vsaj več slajše zelenjave in pa sadja. (Foto: iStock)

Zanimiv obrok

Otrok se mora navaditi na različne okuse in včasih ga je dobro prisiliti, da jih poskusi, z dobršno mero ustvarjalnosti. (Foto: iStock)