Bolezen

(Foto: Pixabay)

GRIPA

Simptomi

Pediatrinja dr. Lucija Gobov razlaga, da gripo povzročajo virusi influence A, B, (pri otrocih redkokdaj tip C) in njihovi številni podtipi.

Pri majhnih otrocih poteka gripa zelo podobno kot druge virusne okužbe dihal in jo samo po kliničnih znakih težko prepoznamo. Na gripo posumimo glede na epidemiološko situacijo.

Pri večjih otrocih in mladostnikih poteka gripa podobno kot pri odraslih: nenaden začetek z visoko temperaturo, mrazenjem, pordelimi lici, glavobolom, bolečinami v mišicah in sklepih, splošnim slabim počutjem. Temperatura je povišana na 39° do 41°C, pri mlajših otrocih običajno ni tako visoka. Pojavijo se prehladni znaki: voden izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, solzenje in pekoč občutek v očeh, suh kašelj. Če ni komplikacij, traja vročina od dva do tri, lahko tudi do pet dni, kašelj pa od štiri do deset dni. Velikokrat lahko kašelj in zmerna utrujenost trajata še teden do dva po bolezni.

Zdravljenje

Dr. Maja Sočan z NIJZ pojasnjuje: ''Počitek, topli napitki, kapljice za nos za lažje dihanje, zdravila za zniževanje povišane telesne temperature (posebno, če je višja od 38 stopinj) so v pomoč, ko prebolevamo gripo. Visoko telesno temperaturo znižujemo z antipiretiki, npr. z aspirinom pri odraslih in paracetamolom pri otrocih. Aspirin za otroke ni primeren. Obisk zdravnika je potreben v primeru, če je visoka vročina prisotna več dni brez izboljšanja.''

PREHLAD

Simptomi

Kihanje, zamašen nos, izcedek iz nosu, utrujenost, glavobol, suh kašelj – vse to so znaki prehlada. ''Temperatura je pogosto normalna, pri otrocih pa je lahko tudi povišana, a običajno ne prek 38,5 ºC. Prehlad traja od enega do dveh tednov, mine spontano in zdravljenje ni potrebno, razen v redkih primerih, ko pride do komplikacij, kot je vnetje ušes ali obnosnih votlin,'' navaja dr. Gobov.

Zdravljenje

Postrezite otroku piščančjo ali govejo juho, pomembno je le to, da je topla in slana, da preprečite dehidriranost in se znebite sluzi. Poskrbite, da bo dovolj pil, predvsem nesladkan čaj, naravni sok in vodo. Majhni otroci bi morali spiti vsaj liter tekočine na dan.

Sadje

(Foto: Pixabay)

Med prehladom ni prijetno spanje na 'nizkem' vzglavniku, zato mu podprite glavo s številnimi blazinami in mu tako olajšajte dihanje. Priporočljivo je redno čiščenje nosnic s fiziološko raztopino.

Poskrbite, da bo otrok zaužil tudi dovolj vitaminov, posežete lahko po že pripravljenih vitaminih, ki jih dobite v lekarni, a preden jih ponudite malčku, se prej posvetujte s pediatrom. Veliko bolje bo, če mu boste ponudili veliko sadja in zelenjave, ki vsebujeta vitamin C.

Strokovnjaki so prav tako ugotovili, da na odpornost proti bakterijam in virusom vpliva tudi količina spanca.

SEZONSKA ALERGIJA

Simptomi

Sezonska alergija oz. seneni nahod pomladi izbruhne zaradi peloda breze, leske in jelše, poleti zaradi navadnega plevela, trpotca, ambrozije, jeseni zaradi plevelov. Inhalacijski alergeni pridejo v otrokovo telo skozi dihala.

Simptomi so lahko blagi, lahko pa izrazitejši, med najpogostejše štejemo: srbenje okrog oči, solzenje, draženje v žrelu, srbenje ušes, kašljanje in kihanje. Otrok ima lahko težave z dihanjem, izbruhne pa lahko srbeč kožni izpuščaj.

Ukrepi

Pomembno je, da gibanje zunaj omejite v času, ko je največ peloda, se pravi pomladi zgodaj zjutraj, poleti popoldne, jeseni čez dan. Ko se odpravite na izlet z avtomobilom, okna med vožnjo zaprite. Ko se igrate z otrokom v njegovi sobi, imejte zaprto okno. Prezračite ponoči, ko ni vetra, ko dežuje. Nabavite sušilni stroj ali stojalo za perilo, ki ga postavite kar doma in ne na terasi. Preden gre otrok spat, ga obvezno oprhajte ali skopajte, oblačila pa dajte prat. Redno morate obrisati prah z vseh polic, omar, sedežne, in sicer z mokro krpo. Prav tako je priporočljivo dnevno sesanje preprog, sedežne in blazin.

Priporočajo uživanje domačega medu, koprivnega čaja, olja črne kumine, propolisa, čaja iz materine dušice, repuha, angelike. Pri zamašenih sinusih pomagajo hren, česen in kamilica.