Najpogostejša nalezljiva bolezen, ki prizadene otroke, je prehlad. Odrasli ga prebolijo dva do trikrat letno, otroci pa povprečno do osemkrat na leto. Virusi prehlada se širijo z rokami, s kašljanjem in kihanjem in zaradi neprezračenih prostorov. Najhitreje se okužbe širijo v družinah, vrtcih in šolah.

Nič kaj pozitivna statistika je pokazala, da lahko otroci, mlajši od petih let, v skupinskem varstvu zbolijo tudi do dvanajstkrat v enem letu! To pomeni, da so bolni skoraj vsak mesec, kar je, priznajmo, zelo naporno tako za otroke kot za starše.

Prehlad

(Foto: iStock)

Kako pomagati pri prehladu?

1. Topla juha

Postrezite si piščančjo ali govejo juho, skratka kakršnokoli, ki jo imate radi. Pomembno je le to, da je topla in slana, da preprečite dehidriranost in se znebite sluzi.

2. Med

Pri bakterijskih okužbah potrebujete pomoč antibiotika, pri prehladu in virusih pa je vaš glavni zaveznik med.

3. Slana voda

Pri prehladu se vam žrelo pogosto izsuši, zato potrebuje dodatno vlažitev, najboljši učinek pa boste dosegli s slano vodo.

4. Privzdignjeno ležišče

Med prehladom ni prijetno spanje na 'nizkem' vzglavniku, zato si podprite glavo s številnimi blazinami in si tako olajšajte dihanje.

5. Preprečite dehidracijo

Poskrbite, da bo dojenček dovolj pil, predvsem nesladkan čaj, naravni sok in vodo. Majhni otroci bi morali spiti vsaj liter tekočine na dan.

6. Fiziološka raztopina

''Novorojenček ni sposoben sam izpihati nosu, zato z uporabo fiziološke raztopine lahko ''zmehčamo'' in razredčimo izcedek, ki nastaja v nosu. Tako omogočimo, da se lažje samodejno izloči. Priporočila glede pogostnosti uporabe so različna. Menim, da z uporabo fiziološke raztopine ni treba pretiravati, še posebno, če otrok ni prehlajen. Nekajkrat na dan (dvakrat do trikrat) bi pri sicer zdravem otroku povsem zadostovalo. Vsekakor je ob prehladu pogostejša uporaba smiselna. Ne obstaja definirana zgornja meja pogostnosti uporabe, starši naj pri tem vsekakor uporabljajo zdravo pamet. Dojenček bo pri izpiranju nosu težko ustrezno sodeloval. Najbolje je aplicirati fiziološko raztopino v nos kar po kapljicah (nekaj kapljic v vsako nosnico), pri tem naj leži (najbolje na kolenih enega od staršev) in ima glavo nagnjeno rahlo nazaj, da ne bo tekočina iztekla, še preden bo prišla na mesto, kamor mora. Priporočeno je potem nagniti glavo za nekaj sekund v obe strani. Nato otroka premaknemo v pokončen položaj. Dojenček ne bo mogel ustrezno izpihniti nosu, zato tekočino, ki priteče iz nosu, preprosto obrišemo, lahko pa uporabimo tudi ustrezen aspiratorček za dojenčke,'' je pojasnil Iztok Fošnarič, dr. med. specialist otorinolaringolog.

Dodal je: ''Fiziološko raztopino lahko pripravimo tudi doma, saj je 0,9-odstotna raztopina NaCl. Tako lahko v en liter vode damo devet gramov kuhinjske soli ali pa v 0,5 litra vode 4,5 g soli. Vodo je predhodno treba prekuhati. Namenoma sem izpustil merilno dozo čajnih žličk, to pa zato, ker se njihova velikost znatno razlikuje. Nastalo raztopino nalijete v manjše stekleničke, jih zaprete in nekaj dni hranite v hladilniku. Glede sterilnosti – ni dokazano, da bi morala biti tekočina, ki jo kapljamo v nos, sterilna. Tudi okolje v nosni votlini ni sterilno, zato glede tega ni treba pretiravati.''

Sadje in zelenjava

(Foto: Profimedia)

7. Vitamini

Poskrbite, da bo otrok zaužil tudi dovolj vitaminov, posežete lahko po že pripravljenih vitaminih, ki jih dobite v lekarni, a preden jih ponudite malčku, se prej posvetujte s pediatrom. Veliko bolje bo, če mu boste ponudili veliko sadja in zelenjave, ki vsebujeta vitamin C.

8. Prepovedana živila med prehladom

Kupljeni sadni sokovi vsebujejo veliko sladkorja, ki se veže na krvne celice in s tem organizmu krade vitamine, kar poskrbi za slabitev obrambnega sistema. Privoščite otroku raje doma pripravljen sok, stisnjen iz pomaranč in limon.

Ocvrte jedi tako ali tako niso zdrave, še manj pa, ko je prehlajen. Vsebujejo preveč maščob, ki so težko prebavljive.

Kisle kumarice lahko dodatno nadražijo sluznico in s tem se povečajo simptomi prehlada. Ne pretiravajte tudi z drugo vloženo zelenjavo in citrusi. Iz slednjih raje stisnite sok in ga zmešajte s toplim napitkom in medom.

Čeprav mlečni izdelki vsebujejo veliko koristnih snovi za organizem, med prehladom povečajo izločanje naravne sluzi, kar lahko okrepi prisoten kašelj. Zato jih med prehladom črtatjte z jedilnika.

9. Sprehod

Čeprav je pozimi in jeseni zelo kratek dan, se popoldne po službi, šoli, vrtcu vseeno odpravite na sprehod. In ne glejte, kako nizke so temperature, dobro se oblecite in pojdite ven tudi z najmlajšimi družinskimi člani. V toplih prostorih, v katerih je veliko ljudi, bakterije in virusi kar krožijo, zato jim uidite vsaj za nekaj časa.

10. Brez stresa

Prepogosta izpostavljenost stresnim situacijam prav tako botruje padcu obrambnega sistema. Poskušajte težave reševati umirjeno, sproti, kajti le tako boste kljubovali prehladu. Prav to pa naučite tudi svojega otroka. Naj se na preverjanje znanja pripravlja nekaj dni in ne zadnji dan, ko bo pod časovnim pritiskom. K večji odpornosti pripomore tudi to, da je otrok nasmejan, sproščen, obdan z ljubeznijo.

11. Umivanje rok

Prehlad in gripa se lahko z vrtoglavo hitrostjo širita z dotikom rok. Vedno znova si temeljito umivajte roke, na to opozarjajte predvsem najmlajše družinske člane, ki hitro zapustijo kopalnico, ne da bi uporabili milo. In če je že nekdo prehlajen v družini, naj kiha in kašlja v rokav ter uporablja robčke za enkratno uporabo.

12. Dovolj spanja

Strokovnjaki so prav tako ugotovili, da na odpornost proti bakterijam in virusom vpliva tudi količina spanca. Pojdite dovolj zgodaj v posteljo, spite vsaj od sedem do osem ur na noč. Prav tako na to opozorite najstnike, ki so radi dolgo v noč pokonci, a vseeno morajo zgodaj zjutraj vstati zaradi šole. Tudi z zadostnim spancem boste zagotovo odgnali prehlad stran!

Sprehod

(Foto: iStock)

13. Kivi

Kivi bi moral biti v hladnejših dneh nepogrešljiv del vašega jedilnika. Že en sam sadež namreč za ves dan zadosti potrebo po vitaminu C.

Napitek za otroke

Kivi in banane olupite, narežite ter skupaj z navadnim jogurtom in sladko smetano zmešajte z mešalnikom. Po okusu sladkajte.