Ošpice

(Foto: iStock)

Tatjana Frelih z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v današnji izjavi medijem pojasnila, da so pred ošpicami zaščiteni vsi, ki so prejeli dva odmerka cepiva ali pa so ošpice že preboleli. Če ne vedo, ali so cepljeni oz. so preboleli bolezen, lahko to preverijo s testom na protitelesa proti ošpicam, ki ga lahko opravijo v nacionalnem laboratoriju, Inštitutu za mikrobiologijo in tudi v Zavodu za transfuzijo. Test je samoplačniški in stane okoli 20 evrov, je dodala.

Med novoletnimi prazniki kar precej Slovencev odhaja na praznovanja v tujino, denimo v Srbijo, kjer so letos zabeležili več kot 650 primerov te bolezni, danes zjutraj je v Beogradu zaradi posledic zapletov umrl 20-letni moški. Največ okužb je v Beogradu, Kraljevem in Nišu, pa tudi po nekaterih manjših krajih. Prav tako imajo večje izbruhe ošpic na Kosovu, od koder so se prenesle v Srbijo, v Italiji, Romuniji, kjer so od novembra lani zabeležili več kot 10.000 primerov okužb, pa tudi na jugu Grčije in v Angliji.

Frelihova svetuje vsem, ki se odpravljajo v kraje, kjer so izbruhi ošpic, in niso zaščiteni, naj se pred odhodom cepijo. Za polno zaščito sta sicer potrebna dva odmerka, a že po prvem je zaščita od 95- do 97-odstotna, je dejala. Je pa res, da telo potrebuje okoli 10 dni, da po cepljenju razvije protitelesa.

Ošpice se prenašajo kapljično. Kužne kapljice so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri. Gre za eno najbolj nalezljivih virusnih okužb, saj zboli kar devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se pojavijo visoka temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, nato pa po treh do petih dneh še značilen izpuščaj, ki se pojavi najprej za ušesi, nato pa po celem telesu.

Ošpice

(Foto: Thinkstock)

Najpogostejši zapleti zaradi ošpic so vnetje srednjega ušesa, pljučnica in encefalitis, to je vnetje možganov. Eden od štirih bolnikov, ki zboli za ošpicami, potrebuje bolnišnično zdravljenje, je pojasnila Frelihova. Eden od tisočih dobi encefalitis, eden ali dva od tisočih pa zaradi zapletov umreta.

Tudi v Sloveniji precepljenost proti ošpicam upada, najnižja je v Ljubljani. Letos so po besedah Frelihove v Sloveniji zabeležili sedem primerov ošpic, od tega šest primerov januarja. Vsi bolniki so se okužili v tujini.

Bolnikom, ki bi po prihodu domov glede na simptome posumili, da so zboleli za ošpicami, pa svetuje, naj ne hodijo v čakalnice, ampak naj prej pokličejo zdravnika in se posvetujejo. "Prepogosto se dogaja, da se ošpice razširijo znotraj ustanov, ker morda bolniki niti ne vedo, da so zboleli," je dejala.

V Sloveniji se je začelo cepljenje proti ošpicam leta 1968, takrat je potekalo z enim odmerkom. Od leta 1974 naprej so cepili z dvema odmerkoma, od leta 1999 pa otroke cepijo s kombiniranim cepivom.