"Od 9. junija obravnavamo tri nove primere ošpic, ki so vsi kontakti prejšnjih primerov. Med njimi sta zdravnica, ki je obravnavala enega od teh prejšnjih primerov, in medicinska sestra," je v izjavi za javnost povedal Karl Turk iz mariborske enote NIJZ.

Pred temi primeri so v Mariboru obravnavali tri primere ošpic v tej sezoni. Najprej je zbolel 38-letni moški, ki se je z ošpicami najverjetneje okužil med potovanjem v Srbiji in v preteklosti ni bil cepljen proti ošpicam. Od njega pa sta se okužila še dojenček in 40-letni moški.

Zdravnica in medicinska sestra sta na pediatričnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor prišli v stik z obolelim dojenčkom. Medicinska sestra je bila pred tem cepljena z enim odmerkom, po stiku z dojenčkom konec maja pa je prejela še en odmerek cepiva, a ta očitno ni prijel.

Zdravnica je bila v preteklosti cepljena z obema odmerkoma. "Imunologi sklepajo, da gre za zelo redko zadevo, ki se ji reče celična pomanjkljivost. To poznamo tudi pri drugih cepljenjih, ko govorimo o t. i. neodzivnikih. Nekatere osebe, ki se cepijo, lahko zbolijo, kljub temu da so popolnoma cepljene. Je pa to izjemno redko," je pojasnil Turk.

ošpice

(Foto: iStock)

Tretji najnovejši primer okužbe z ošpicami v Mariboru je članica družine prvega obravnavanega primera ošpic. Zaenkrat ni znano, ali je bila cepljena proti ošpicam. "Gospa prihaja iz Makedonije. Poskušali smo pridobiti podatke o cepljenju, a jih nismo uspeli pridobiti," je povedal Turk.

Epidemiološka služba mariborske enote NIJZ, ki je od sredine maja torej obravnavala skupno šest laboratorijsko potrjenih primerov ošpic, še vedno preverja številne možne kontakte potrjenih primerov ošpic. Minuli konec tedna so po Turkovih besedah intenzivno raziskovali vse možne kontakte z okuženo zdravnico in medicinsko sestro, zaenkrat so jih identificirali več kot 300 in ustrezno ukrepali. Med njimi ni bilo nobenega, ki ne bi bil cepljen. "Je pa kar nekaj primerov, ko so imeli le eno dozo," je pojasnil.

Na NIJZ so ocenili, da so z dosedanjim ukrepanjem preprečili morebitne dodatne primere, kljub temu pa lahko še vedno pričakujemo posamezne dodatne primere ošpic, saj je inkubacijske doba pri okužbi z ošpicami do 21 dni, bolezen pa je zelo nalezljiva.

Glede na to, da se s primeri ošpic soočajo tudi v nekaterih drugih državah, na NIJZ ljudem svetujejo, naj pred vsakim potovanjem preverijo, ali so zaščiteni proti ošpicam. "Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega, da bo zbolel," so opozorili.

Če oseba nima pisnega dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam ali drugega dokaza, da je zaščitena proti ošpicam, naj pred potovanjem opravi cepljenje. Najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom je en mesec.

Če ima oseba dokazilo o cepljenju z enim odmerkom, naj čim prej opravi še cepljenje z drugim odmerkom, zlasti pred vključevanjem v večje skupine (tabori, poletne šole, internati ...) ali pred potovanjem. "Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslem po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika," so še izpostavili na NIJZ.