Ošpice

(fotografija je simbolična) (Foto: Thinkstock)

Ošpice pri t. i. pacientu še niso potrjene, vendar sumijo. Čakajo na rezultate testov, ki so jih poslali vpogled v Zagreb. Zaznali so še dva dodatna primera, gre za zaposlena v bolnišnici, katera se sicer dobro počutita.

Drugače pa poročajo, da je najmanj cepljenih proti ošpicam v splitsko-dalmatinskem in dubrovniško-neretvanskem področju, zato je tam največja nevarnost za izbruh ošpic. O tem, kako resna je situacija, so v Dubrovniku govorili že na začetku leta.

V Mariboru zdravijo dojenčka z ošpicami, ki je bil v stiku z okuženim moškim in ni bil cepljen, ker še ni bil dovolj star. 

''Če v Dubrovniku v jaslice pride en otrok, ki ima ošpice, bomo imeli absolutno epidemijo. Največja odgovornost je na starših, zato jih pozivam, pa tudi medije, da berejo in uporabljajo preverjene informacije o cepljenju, in sicer zdravstvenih ustanov po Hrvaški in svetu. Apeliram na starše, da ne ogrožajo zdravja in življenja svojih otrok, pozivam jih, da se hitro javijo pediatrom in šolskim zdravnikom ter se dogovorijo za termin cepljenja. Situacija je resna in vsako prestavljanje cepljenja ima lahko nepojmljive posledice,'' je pred časom dejal odgovorni z Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.