Otrok s šalom

(Foto: iStock)

Strokovnjaki svetujejo, da otroci, ki imajo astmo, pozimi nosijo šal čez usta in nos, ko se zunaj igrajo. Dobrodelno združenje Asthma UK je zaradi tega začela z akcijo #Scarfie, s katero spodbujajo asmatike, da naredijo sebek s šalom in ga objavijo na družbenem omrežju. Upajo, da se bo tako razširilo sporočilo, da šal lahko reši življenje.

Dr. Andy Whittamore iz združenja je dejal: ''Mnogi starši ne želijo, da njihovi otroci zamudijo zabavo pozimi in na snegu. Ampak za otroke z astmo lahko bivanje na mrzlem sproži težko dihanje in izzove napad astme, ki lahko ogrozi življenje.''

Namreč, mrzel zrak lahko okrepi simptome astme. To se zgodi zato, ker vlažen zrak pride v dihala in pri tem pride do krčevitega kašlja, težkega dihanja, lovljenja sape in krča v prsih. Če otrok nosi šal čez usta in nos, se zrak najprej malce segreje in s tem se zmanjša tveganje za napad astme.

Zdravnik priporoča, da poleg šala otroci vedno s sabo nosijo tudi inhalator. Ni pomembno iz kakšnega materiala je šal, le to, da lahko skozi njega diha. Starši ga morajo večkrat oprati.

Odsvetujejo, da dojenčka prekrijete s šalom čez usta in nos.