V Evropi so v prvih šestih mesecih leta zabeležili več kot 41.000 primerov ošpic, kar je največ v tem desetletju, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Število je celo višje od podatkov za celotno leto v obdobju med 2010 in 2017.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

V Sloveniji je bilo letos osem primerov okužb, šest so jih zabeležili maja in junija v mariborskem kliničnem centru. Daleč največ primerov so zabeležili v Ukrajini, in sicer več kot 23.000. Po več kot tisoč primerov okužb je bilo tudi v Franciji, Gruziji, Grčiji, Italiji, Rusiji in Srbiji; v zadnjem letu se je število primerov v Italiji, Grčiji in Franciji povečalo za kar 20 odstotkov. V vseh naštetih državah so imeli smrtne primere, največ v Srbiji, kjer je umrlo 14 ljudi, medtem ko jih je skupno letos zaradi ošpic umrlo 37.

Je možno, da v Sloveniji pride do epidemije?

Ošpice

Ošpice so zelo nalezljive. Okužimo se lahko že, če smo v istem prostoru z obolelim. (Foto: iStock)

Bolezni se lažje in hitreje prenašajo tudi zaradi globalizacije, hitrejšega in vse bolj dostopnega potovanja, v končni fazi tudi vse bolj rastoče panoge - turizma. "Naslednji izbruh je samo let stran," v reviji Forbes piše strokovnjakinja za nalezljive bolezni Judy Stone. Opozarja, da ošpice globalno gledano predstavljajo vse večjo grožnjo.

Spominja se, kako so leta 2000 objavili, da so jih v ZDA izkoreninili. "Leta 2016 pa je bilo 86 in leta 2017 118 obolelih. V prvega pol leta smo v vseh zveznih državah zabeležili 107 primerov." Meni, da bi moral center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (CDC) vendarle priznati izbruh zaradi vse večjega števila obolelih, in upa, da se ne bodo ponovili večji izbruhi. Spomni na primer pozimi 2014/15, ko je po obisku Disneylanda zbolelo 145 oseb iz različnih držav ali ko so večinoma med necepljenimi Amiši v Ohiu zabeležili 383 primerov bolezni.

Opozarja na nižjo precepljenost in na možnost spremembe imunizacije, po kateri cepivo ne bi bilo več tako učinkovito, in hkrati poudarja, da so ošpice huda bolezen. "Večina ne razume, kako zelo hudo je lahko, z visoko telesno temperaturo. Pri enem od 10 obolelih ošpice spremlja vnetje ušes, ki ima lahko trajne posledice. Moj prijatelj je na primer oglušel. Eden od 20 otrok z ošpicami hkrati dobi pljučnico, ki je pogosto vzrok smrti. Vsak tisoči otrok dobi encefalitis oziroma vnetje možganov, ki lahko povzroči napade, slepoto, gluhost in druge težave, v najhujšem primeru smrt. Zaradi ošpic umre vsak tisoči otrok."

Več kot 10 odstotkov obolelih potrebuje bolnišnično oskrbo, zaradi česar nastanejo visoki stroški. "Bolniki ostanejo v bolnišnici od 1,3 do 11 dni, kar pomeni od 4000 do 46.000 ameriških dolarjev (3500 do 40.400 evrov) za njihovo hospitalizacijo," je zapisala. V stroške je treba šteti tudi iskanje oseb, ki so bili v stiku z obolelim, krvne teste in njihovo morebitno cepljenje.

WHO poziva k cepljenju

Izbruhe ošpic je po besedah strokovnjakov mogoče preprečiti z najmanj 95-odstotno precepljenostjo in zato pri WHO pozivajo k cepljenju. "Ošpice so eden glavnih vzrokov za smrt otrok po vsem svetu, čeprav obstaja varno in učinkovito cepivo. Cepiva delujejo, ošpice lahko ustavimo!" so včeraj zapisali na njihovem profilu Facebook. Zaščitite sebe in druge, tako da cepite sebe in svojce, so dodali. Preverite, ali ste cepljeni!

Zelo nalezljiva bolezen

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Zaradi prenosa po zraku je za okužbo dovolj samo bližina obolelega, dotik sploh ni potreben. Če je nekdo okužen z ošpicami, je kar 90 odstotkov možnosti, da bodo oboleli vsi, ki so bili v njegovi bližini.

Ali so ošpice nevarne za nosečnico?

Virus ostane v prostoru in se lahko prenaša tudi po odhodu obolelega. Še hitreje se prenaša, ker je bolnik kužen že štiri dni pred pojavom izpuščaja, saj se prosto giblje, nevedoč, da je okužen.