Na kirurški kliniki ljubljanskega kliničnega centra so prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri triletnem otroku. Poseg sta opravila domača kirurga dr. Simon Hawlina in dr. Robert Kordič. Pri zdravljenju in diagnostičnih preiskavah je sodeloval klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni ljubljanske pediatrične klinike.

"Operacija je potekala gladko, brez zapletov. Dosežek je plod večletnih izkušenj na področju laparoskopskih operacijah pri odraslih, saj je pri otrocih problem majhen operativni prostor in občutljive vitalne strukture. Dosežek je plod izredno dobrega timskega dela kirurgov in inštrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne inštrumente za tovrstne posege," je povedal dr. Simon Hawlina.

Tako je potekala operacija:

Gre za izredno redko diagnozo v tej starosti. "Gre za minimalno invaziven laparoskopski poseg, pri katerem z minimalnim posegom v telo odstranimo tumorsko tvorbo. Okrevanje po takem posegu je zato praviloma hitrejše. Pri odraslih so ti posegi standard, pri otrocih pa je potrebna še bistveno večja natančnost, saj so vse strukture manjše. Pred operacijo je bila vsa diagnostika otroka in priprava načrtovana od lečečega pediatra endokrinologa. Prav njemu gre zahvala, da je bila tvorba hitro odkrita," je izpostavil dr. Robert Kordič.

Otrok je bil že dva dni po posegu v domači oskrbi. Na trebuhu pa ima zgolj štiri točkaste ranice. Pričakujejo, da bo kakovost njegovega življenja normalna.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.