Šport

(Foto: Profimedia)

Jasno je, da v nogometu lahko uspejo le tisti, ki se športu zapišejo že v mladosti, kar pa je povezano z zdravstvenimi tveganji. Raziskava münchenske univerze, ki jo je objavil časnik nemških zdravnikov (Deutsches Ärtzteblatt), kaže, da se tveganje za deformacijo nog povečuje s profesionalnim ukvarjanjem z nogometom mladih.

Kot še ugotavljajo na univerzi, noge na O niso le lepotna napaka, ampak se v kasnejšem obdobju zaradi tega poveča tudi tveganje za artrozo kolen.

Raziskava je pokazala, da je pri mladih aktivnih nogometaših razmik med koleni za centimeter in pol večji kot pri skupini, ki ne igra nogometa. Znanstveniki predpostavljajo, da sta za to kriva prav nogometna igra s stalnimi nenadnimi spremembami smeri teka in kronična preobremenitev posameznikov na treningih.

A obstaja tudi dobra novica. Večini mladih, ki trenirajo nogomet, se s tem vprašanjem sploh ni treba ukvarjati. Gre le za skupine igralcev po klubih, ki so izpostavljene največjim obremenitvam, v vseh ostalih primerih velja, da je nogomet šport, ki je na splošno zdrav.

Profesor Helmut Thaller je v študiji primerjal podatke 1344 mladih nogometašev s skupino 1277 mladih, ki se ne ukvarjajo s športom na vrhunski ravni. K temu dodaja, da podobno tveganje za oblikovanje nog na O obstaja tudi v tenisu in hokeju na travi, a je primerjava podatkov za resno potrditev na tem področju še pomanjkljiva.