Respiratorni sincicijski virus (RSV) je zelo pogost povzročitelj okužb dihal pri dojenčkih in otrocih v zgodnjem otroštvu. Po opozorilih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) je lahko okužba zelo nevarna za dojenčka.

Prvi znaki so izcedek iz nosu, kašelj, vročina in zmanjšan apetit. Težji potek bolezni, ki lahko celo ogrozi življenje, pa se po njihovih navedbah kažejo kot vztrajanje vročine in kašlja, težko in plitvo dihanje, piskanje pri dihanju, pomodrelost. Takrat je treba nujno k zdravniku, poudarjajo.

Preberite še: Okrepite imunski sistem svojega otroka

Zelo pogost virus se širi s telesnim stikom (z dotikom, s poljubljanjem, z rokovanjem) z okuženo osebo. Klice se širijo tudi po zraku pri kašljanju ali kihanju. Virus lahko več ur preživi na pultu v trgovini ali na uporabljenem robčku.

Tudi zato je okužba zelo pogosta, kjer je veliko ljudi, na primer v vrtcih, trgovskih centrih. Oseba je lahko izpostavljena virusu in ga nevede prenese na druge. Zato je zelo pomembno, da z ustreznimi ukrepi preprečite okužbo, dodajajo in svetujejo:

Preberite še: Preprečite okužbe z respiratornimi virusi!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.