Narava

(Foto: Thinkstock)

Kaj je klopni meningoencefalitis?

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Značilnosti so: vročinska bolezen, vnetje možganskih ovojnic in meningitis. Kot prve simptome pa boste pri bolniku opazili slabo počutje, glavobol, vročino, bruhanje, drisko.

Bolezen povzročajo klopi, ki so prenašalci virusa, zato je priporočljivo, da se zaščitite pred njimi. Okužite se lahko tudi tako, da  uživate okuženo ovčje, kozje ali kravje mleko in mlečne izdelke iz neobdelanega mleka.

Zdravljenje

Zavedati se morate, da zdravila ni, zdravnik priporoči bolniku strogi počitek in zdravila za zniževanje povišane telesne temperature.

Preventiva

Ko greste na sprehod v gozd, hribe, park, na piknik ... oblecite oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ne pozabite tudi na klobuček. Uporabite lahko tudi razna sredstva, ki 'smrdijo' klopom. Ne uživajte neobdelanega mleka. Preprečite klopni meningoencefalitis tudi s cepljenjem.

Odstranjevanje klopa

(Foto: iStock)

Naravna zaščita pred klopi

Kako pravilno odstraniti klopa?

Pozabite na odstranjevanje klopa z oljem, pomagajte si s pinceto. Ko pridete z izleta domov, preglejte drug drugega. Če slučajno na koži odkrijete prisesanega klopa, ga poskušajte počasi s pinceto izvleči. Pazite, da ga ne zmečkate ali da delček klopa ne ostane v rani.