Prekomerna teža

Prekomerna teža lahko povzroči več težav. (Foto: iStock)

Študijo so opravili na ameriški univerzi Columbia ter ugotovili, da so prekomerno težki otroci že zelo zgodaj v nevarnosti, da se pri njih razvije nealkoholna zamaščenost jeter. Ta nevarna bolezen se pojavi, ko se v tem pomembnem organu nabere preveč maščobe, zaradi česar pride do podobne poškodbe kot pri pretiranem uživanju alkohola. Prvi znaki te bolezni se običajno pojavijo šele, ko je precej napredovala in ima bolnik zaradi tega mnogo večje tveganje tudi za pojav ciroze in raka.

Znanstveniki so zato zaskrbljeni, da bi lahko bila nealkoholna maščobna jetrna bolezen tihi ubijalec za sedanjo generacijo ameriških otrok, ki je zaradi epidemije prekomerne telesne teže v nevarnosti, da se prekmalu sooči tudi z mnogimi drugimi zdravstvenimi težavami, ki se običajno pojavijo šele v odraslosti. V ZDA se je število prekomerno težkih otrok in mladostnikov od leta 1970 kar potrojilo in prekomerna telesna teža je po besedah strokovnjakov v času mladostništva postala večja družbena težava od zlorabe drog in kajenja.

Preprečevanje debelosti se prične v zibelki

Televizija

Nekateri otroci se danes premalo gibajo. Nevarno je namreč tudi, če ima otrok premajhno mišično maso. (Foto: iStock)

Bolj zgodaj, kot so mislili

Velikokrat so zdravniki že opozarjali, da lahko prekomerna teža vodi v pojav sladkorne bolezni tipa dva in drugih metaboličnih težav. Toda sedaj šele ugotavljajo, da imajo prekomerno težki otroci že zelo zgodaj tudi močno povečano tveganje za resno bolezen jeter. Kot poročajo trenutno na Ameriškem združenju za bolezni jeter, ima trenutno v ZDA nealkoholno jetrno bolezen do 25 odstotkov odraslih in kar 10 odstotkov otrok. Tipično gre za posameznike, ki so prekomerno težki ali imajo sladkorno bolezen in previsoke ravni holesterola ter trigliceridov.

Ameriški znanstveniki poleg tega predvidevajo, da je prevalenca nealkoholne zamaščenosti jeter med zelo prekomerno težkimi otroci kar od 40 do 70 odstotkov. Jennifer Woo Baidal, vodja študije in profesorica pediatrije, pravi, da so zdravniki običajno začeli gledati, ali obstajajo znaki te bolezni pri desetih letih, a njihova študija kaže, da bi morali biti pozorni že prej.

Kaj je preventiva?

Baidal poudarja, da je rezultat njihove študije pomembno opozorilo, da moramo narediti, kar je v naši moči, da bi preprečili debelost otrok. “Trenutno je najboljša preventiva pred nealkoholno maščobno jetrno boleznijo, da izgubimo odvečno težo, uživamo manj predelane hrane in se redno dovolj gibamo.”

To je najboljši način, da otrok začne jesti zelenjavo, ki je ne mara

Zdrava hrana

Preventiva je, da otrok usvoji zdrave prehranske navade. (Foto: iStock)

Pomembno je razmerje med mišicami in maščobo

Naš Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja tudi, da moramo pri debelosti pogledati razmerje med mišično in maščobno maso pri posamezniku. “Dovoljšna mišična masa deluje presnovno zaščitno, še posebej, če smo redno telesno dejavni,” pišejo. “Zato danes ne govorimo več o debelosti, ampak o debelostih. Posameznik, ki ima zmerno povečano telesno težo in ob tem dovolj mišične mase, je lahko celo manj ogrožen za pojav kronične nenalezljive bolezni kot posameznik, ki ima priporočeno vrednost indeksa telesne mase in sarkopenijo (zmanjšano mišično maso). Najbolj ogrožajoča za zdravje je tako imenovana sarkopenična debelost, ko je v telesu ob povečani maščobni masi zmanjšana mišična masa.”

Kako doseči, da se dovolj gibajo in jedo zdravo?

Zelo pomembno je torej, da otroke spodbujamo k temu, da se dovolj gibajo. Seveda so pomembne tudi zdrave prehranske navade, ki jih mora otrok v svojem okolju  razviti. Nacionalni inštitut za javno zdravje zato opozarja še na negativne posledice trženja nezdravih živil otrokom in mladostnikom. Pozitivna bi bila omejitev ponudbe tovrstnih živil na trgu ter lažja dostopnost zdrave hrane tudi za otroke in mladostnike iz družin, ki prihajajo iz nižjega socialno-ekonomskega sloja. Dobro je, da imajo otroci v vrtcih in šolah na voljo zdravo hrano in da se tudi tu omejuje čas, ki ga presedijo, ter spodbuja gibanje, še posebej na svežem zraku.   

Nevarno oglaševanje nezdravih živil

Igranje

Tudi v vrtcih in šolah je treba omejevati sedenje in otroke spodbujati h gibanju, še posebej na svežem zraku. (Foto: iStock)

A pazite, da ne povzročite motnje hranjenja

Previdnost je potrebna tudi pri tem, kako ukrepamo, ko opazimo pri otroku ali mladostniku prekomerno telesno težo, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Neprimerno ukrepanje bi namreč lahko vodilo tudi v razvoj motenj hranjenja, še posebej pri deklicah, ki so pod večjim pritiskom družbe, da ustrezajo že kar nedosegljivim idealom vitkosti. Ukrepanje naj bo torej zelo previdno in premišljeno.