Kuhanje

Kako pa vi pripravljate zelenjavo? (Foto: iStock)

Kako zelenjavo pripraviti po receptu kuharice Emilije Pavlič?

Prisega na svežo, lokalno, sezonsko zelenjavo. Včasih uporabi tudi posušeno, močno pa odsvetuje zamrznjeno. Pravi, da bi se pri naslednjem kosilu lahko odločili, da denimo pripravimo sveže zelje, koromač in krompir. Dodamo še česen, ki po njenem bolj sodi k zelenjavi, medtem ko je čebula primernejša za meso.

“Vse skupaj najprej dobro operemo v vroči vodi z dodatkom soli in kisa. Peremo, dokler voda ni čista. Nikoli pa zelenjave ne namakamo.”

Zelje

Pri takšni zelenjavi, kot je zelje, je pomembno, da ne dodamo toliko vode, da jo moramo potem odlivati. (Foto: iStock)

V kozico nato nalijemo čisto malo kvalitetnega olja. Namesto tega lahko uporabimo tudi maslo. Pomembno je, da maščobe ne segrevamo, temveč takoj dodamo opran krompir, zelje, koromač in česen. “Nato je pomembno še, da na štiri prste zelenjave nalijemo le dva prsta vode,” poudari.

Prislonite pokrov, postavite kozico na ogenj in čez 20 minut bo voda povrela in zelenjava bo kuhana. Na dnu bo ostalo čisto malo soka. Takrat dodamo še malo olja ali masla ter soli, vzamemo leseno kuhalnico in vse skupaj pretlačimo. “S kleščami za sladoled si lahko otrok nato sam vzame takšno zelenjavno prilogo poleg mesa in še kakšnega fižola. Dodala bi, da veliko ljudi česen praži, čeprav je veliko boljši, če ga kuhamo skupaj z zelenjavo.”

Tukaj si lahko preberete še njen recept za domače njoke.

Nikar preveč vode

Napaka, ki jo ljudje pogosto delajo, je, da zelenjavo perejo v mrzli vodi in nato kuhajo v preveč vode, ki jo morajo na koncu odliti. “Tako hranila mečejo proč. Poleg tega je zelenjava pogosto premehka oziroma razkuhana. Nič čudnega, da je otrok ne mara.”

Vso zelenjavo, ki je korenasta, kuhamo v razmerju dva prsta vode na štiri prste zelenjave,” razlaga Emilija, ki se kuhati ni učila le v kuharski šoli, marsikaj se je naučila še od mame in tašče.

Špinača

Pri mladi špinači Emilija Pavlič odsvetuje uporabo vode. (Foto: iStock)

Pove, da imajo otroci zelo radi tudi grah po njenem receptu. Tega pa pripravite tako, da v kozico položite maslo, grah, česen in peteršilj. Dodajte le za prst vode. In kozico pristavite šele v tem trenutku. “Sveža zelenjava namreč potrebuje vodo, ne vroče maščobe. To moram še posebej poudariti.” Grah bo pripravljen čez 20 minut, ko bo voda povrela.

Preberite si, kakšen je najboljši zajtrk za otroka.

Katera zelenjava pa vodo potrebuje in zakaj je špinača izjema?

Drugače je pri blitvi in ohrovtu. “Tu je treba dati več vode. Ravno tako lahko zraven kuhamo česen. Počakamo, da ovenita in ju poberemo s penovko, dobro odcedimo ter nato na maščobi še malo pocvremo.”

Pri mladi špinači kuharica Emilija Pavlič po drugi strani svetuje, da sploh ne dodajamo nobene vode, saj jo bo spustila sama. “V kozico dajte malo masla ali dobrega olja, malo presejanih drobtin in takoj  še špinačo. Pristavite kozico na ogenj. Vedno res začnemo kuhati s hladnega. To je tudi varneje. Kuhajte približno 15 minut. Če je špinača starejša, malo več.”

Tako pripravljeno zelenjavo bodo z veseljem pojedli otroci in odrasli, pravi. In res je pomembno, da vsi uživamo dovolj zelenjave, saj je izjemno zdrava. Kar polovico vse zaužite hrane v enem dnevu bi morala predstavljati zelenjava. Poleti predvsem sveža, pozimi pa je lahko tudi posušena. Emilija Pavlič ne prisega edino na zamrznjeno.

Tukaj je še nekaj njenih receptov za zdrave domače sladice.

Grah

Pri grahu dodajte le za prst vode. (Foto: iStock)

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.