Starši enega od slovenskih vrtcev so dobili obvestilo, da se je pri njih pojavila gripa. Obveščajo, da bodo takoj poklicali starše, naj pridejo po otroka, če bo v vrtcu zbolel (dobil vročino). Pozivajo tudi, naj jih obvestijo o vzroku morebitne odsotnosti, še posebej, če gre za nalezljivo bolezen. Obenem prosijo, naj se otrok ne vrne v vrtec prej kot v sedmih dneh od začetka bolezni oziroma še pozneje, če tako presodi zdravnik.

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (Nijz) opozarjajo, da lahko v prihodnjih tednih pričakujemo vrh sezone gripe in porast števila ljudi z gripo in drugimi okužbami dihal. Zato je pomembno, da predvsem tisti, ki so zboleli, poskušajo omejiti stike, poudarjajo.

Preberite še: Kako zaščititi otroke pred gripo?

"Če zbolimo, kažemo znake akutne okužbe dihal, smrkamo, imamo povišano telesno temperaturo in tudi, če imamo prebavne težave, je pomembno, da nikakor ne obiskujemo tistih, ki so posebej krhki. V to skupino sodijo tudi hospitalizirani bolniki v bolnišnicah, kamor lahko prenesemo virus. S tem ne ogrožamo samo bolnikov, ampak tudi zaposlene. Z namenom zaščite in učinkovitejše oskrbe bolnikov nekatere bolnišnice v Sloveniji smiselno omejijo obiske. Če imamo akutno okužbo dihal, je pomembno, da ne hodimo tudi v tiste bolnišnice, ki obiskov sicer niso omejile," so zapisali na spletni strani.

Preverite, kje vse so omejeni obiski ...

Priporočajo cepljenje

Medtem še vedno priporočajo cepljenje, "saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo".

Priporočajo ga vsem prebivalcem, še posebej pa je priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni, in sicer:

- starejšim od 65 let,

- kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,

- osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,

- majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,

- nosečnicam in njihovim družinskim članom,

- zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,

- drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Preberite še: Simptomi, zdravljenje, razlike: gripa, prehlad, sezonska alergija

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.