garje

(Foto: Profimedia)

Kaj so garje?

Garje označujejo kot parazitsko kožno bolezen, ki jo povzroča srbečica. Okužimo se lahko pri telesnem ali spolnem stiku. Prenaša se lahko tudi pri rokovanju, držanju za roke, spanju v isti postelji. 

Srbečica se pojavi v dveh do šestih tednih po okužbi, pri tistih, ki so jo že imeli, pa v do štirih dneh.

Kakšni so simptomi?

Najbolj izrazit simptom je srbež, ki 'butne' ven ponoči, izjema so dojenčki in starejši ljudje. ''Kožne spremembe najdemo predvsem tam, kjer je koža mehka in tanka (med prsti, notranja stran zapestja, komolec, kolena, okrog popka ...).
Spremembe so v obliki rožnatih papul velikosti prosa, s krastico na vrhu. Običajno sta po dve in dve skupaj, kar predstavlja začetek in konec rovčka. Zaradi praskanja najdemo na koži opraskanine, drobne mehurčke, rdečino. Spremembe so običajno simetrične na zunanjih straneh telesa, nikoli ni izpuščaja na sredini prsnega koša ali hrbta.
Pri dojenčkih in majhnih otrocih je lahko prizadeta vsa koža, celo obraz, vrat, skalp, ušesa,''
pojasnjujejo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

garje

(Foto: Profimedia)

Zdravljenje

Zdravimo s kremo, losjonom, sredstvi proti pršicam. Po vsakem umivanju se je treba spet namazati. Dodatna mazila lahko predpiše dermatolog. NIJZ pojasnjuje, da je v zdravljenje treba vključiti vse družinske člane, v šolo se lahko vrnejo 24 ur po zaključenem prvem zdravljenju. Priporočajo kontrolni pregled po dveh do štirih tednih.