Angina

(Foto: iStock)

Kdaj je angina najpogostejša?

Angino lahko dobite med celim letom, najpogosteje pa takrat, ko nastopijo hladnejši meseci. Da se izognete temu, da v postelji zaradi angine obleži vsa družina, je odbro poskrbeti za okrepitev obrambnega sistema.

Simptomi

Povzročitelji so lahko virusi ali bakterije, spremljajo jih pa padec obrambnega sistema. Kako veste, da ne gre le pordelost žrela?

Opazite povečane mandlje, mogoče prekrite tudi z rumenkasto sluzjo in belim gnojem, pri požiranju je prisotna bolečina, bolnik je hripav, ima povišano telesno temperaturo, slab zadah, počuti se slabo, bolijo ga mišice, glava, trebuh.

Otroka ob takšnih znakih naročite za pregled pri izbranem pediatru. Po vsej verjetnosti bo dobil zdravila.

Domači recepti za hitrejše zdravljenje

- Kot najprej bolnik potrebuje dovolj počitka, spanja. Takrat ni priporočljivo, da otroci tekajo po stanovanju gor in dol, tudi vi se ne smete ukvarjati z nikakršnim športom. Spite tudi do devet ur na noč.

Bolezen

(Foto: iStock)

- Četudi nima apetita, je dobro, da vsaj nekaj zaužije. Postrezite mu zdravo in uravnoteženo prehrano. Hkrati pa je ključno, da ne dehidrira.  

- Pije lahko nesladkane čaje (kamilico, materino dušico, jagodni listi, robida, ribez), naraven sok in vodo.  

- Žrelo lahko spira s sokom, narejenim iz naribane rdeče pese in ene žlice kisa. Priporočljivo je, da to počne vsake dve do tri ure. Vsak dan naredite svežo mešanico.

- Grgranje slane vode prav tako pomaga. Priporočljivo je, da v kozarec tople vode zmešate eno žličko soli. Tudi to lahko počne od dve do tri ure.

- Čudežen napitek: Potrebujete 2 banani (najboljši sta srednje zreli), 2 žlici sladkorja ali medu (če boste dodali med, morate počakati, da se zmes malce ohladi, da ne izgubi pri visoki temperaturi zdravilnih sestavin) in 400 ml vrele vode. Banani pretlačite z vilicami ali žlico, najbolje, da to storite z leseno, da ne potemnijo. Dodajte sladkor in premešajte. Zalijte z vrelo vodo, pokrijte in pustite mirovati 30 minut. Če boste uporabili med, ga dodajte na koncu, ko se zmes ohladi. Zmes vedno malce segrejte in naj jo bolnik uživa štirikrat dnevno (približno 100 ml). Vsak dan naredite nov odmerek.

- Bolečino blaži tudi obkladek s kisom. Vlažno brisačo, pokapljano s kisom, mu ovijte okrog vratu.

- Kokošja juha bo poskrbela za dvig odpornosti.  

Sestavine za 6 oseb

800 gramov kokošjega mesa (vrat, perutnice, hrbet, kosti) 
2 čebuli 
3 korenčki 
2 stebli belušne zelene 
1 peteršiljeva korenina 
3 stroki česna 
1 lovorjev list 
6 vejic peteršilja 
1 ščepec soli 
1 ščepec črnega popra

Kokošja juha

(Foto: iStock)

Priprava

Kokošje meso operemo in obrišemo. Čebulo olupimo in razrežemo na četrtine. Korenček in peteršiljevo korenino ostrgamo oz. olupimo ter grobo narežemo na manjše kose. Stebelno zeleno operemo in tudi razrežemo na manjše kose. Vso narezano zelenjavo stresemo v lonec, na njo položimo kokošje meso, dodamo dva neolupljena stroka česna, sol, poper, tri vejice peteršilja, lovorov list in zalijemo s približno dvema litroma vode. Lonec postavimo na kuhalnik in zavremo.
Ko juha zavre, s površine s penovko poberemo pene, znižamo temperaturo in juho na majhnem ognju odkrito kuhamo vsaj eno uro. Vmes z juhe pobiramo peno.

Iz juhe poberemo kokošje meso, ga nekoliko ohladimo in mu odstranimo kožo in kosti. Meso razrežemo ali z rokami raztrgamo na manjše kose. Iz juhe lahko po želji poberemo tudi česen in čebulo ter peteršiljeve vejice. Meso vrnemo v juho. Preostali peteršilj na grobo sesekljamo.
Juho postrežemo na krožnike potreseno s sesekljanim peteršiljem.

- In ne pozabite: česen je najboljši antibiotik! 

Vsi, ki prisegajo na naravna zdravila, morajo poskusiti to juho. Ena izmed študij, ki jo je izvajala univerza v Washingtonu, je dokazala, da je česen 100-krat učinkovitejši od najbolj znanih antibiotikov.

Sestavine

50 strokov česna
2 žlici masla
2 žlički oljčnega olja
2 veliki zmleti čebuli
1 žlička sveže nasekljanega timijana
6 skodelic kokošje juhe
1 šopek svežih zelišč (peteršilj, timijan, lovorov list)
3 skodelice starega kruha, narezanega na kockice
1 skodelica polnomastne kisle smetane

Priprave

Najprej segrejte pečico na 180 stopinj C. Narežite česen in ga zavijte v aluminijasto folijo skupaj z oljčnim oljem. Pecite 90 minut, nato pustite, da se ohladi. V loncu segrejte dve žlici oljčnega olja in maslo na srednji temperaturi. Dušite čebulo približno 10 minut. Vzemite pečeni česen iz aluminijaste folije in ga zmešajte z dušeno čebulo. Dodajte sesekljani timijan, kokošjo juho in sveža zelišča. Zmanjšajte temperaturo, dodajte kruh in pustite, da vre približno 5 minut, da se kruh zmehča. Odstranite zelišča in zmešajte juho z mešalnikom, da dobite kremasto zmes. Dodajte kislo smetano in solite po potrebi.