Na Osnovi šoli Trnovo v Ljubljani je učenec devetega razreda zbolel za oslovskim kašljem. Šola je že obvestila preostale starše otrok, ki hodijo na to šolo. Prav tako so starše obvestili o ukrepih, ki jih bodo izpeljali v šoli. Med njimi so temeljitejše čiščenje vseh površin, pogostejše umivanje rok in številni drugi. Sicer oslovski kašelj ni nekaj neobičajnega, saj se določeni primeri pojavljajo vsako leto, nimamo pa epidemij.

V letu 2016 je bilo prijavljenih 127 primerov oslovskega kašlja, so sporočili z NIJZ, kjer dodajajo, da število prijavljenih primerov iz leta v leto zelo niha.

Kašelj

Najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. (Foto: iStock)

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, lahko imajo epizode kašlja, ki trajajo 4 do 8 tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

Cepljenje že od leta 1959

Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev. Najpogostejša od zapletov je bakterijska pljučnica, ki ima tudi najvišjo smrtnost.

V Sloveniji smo pričeli s cepljenjem proti oslovskemu kašlju leta 1959. Na ta način smo močno zmanjšali obolevanje za to boleznijo, vendar se v zadnjih letih ponovno pojavljajo epidemije oslovskega kašlja med šolskimi otroki, ker imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni ni dolgotrajna.

Oslovski kašelj se prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov. V začetku bolezni so simptomi podobni navadnemu prehladu - pojavi se izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj. Nato se prične kašelj postopoma stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, katerim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok, podoben riganju. Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.