Aljaža Tršarja, Miho Jedlovčnika in Damjana Vebra smo spoznali v oddaji Štartaj, Slovenija! ko so na prodajne police pospremili Medenko, naravno sladkarijo, v kateri se skrivata le med in sadje, obdelano s postopkom liofilizacije, ki ohrani vitamine, minerale, vonj, barvo in okus. In ne skrbite, dragi starši, v njej ni rafiniranega sladkorja, konzervansov, aditivov, barvil, želatine ali česar koli drugega, kar bi lahko škodovalo otrokovemu zdravju.

Izvirne podjetnike smo pocukali za rokav in poklepetali o tem, kako so sploh prišli na idejo, da na naše tržišče izstrelijo zdravo sladkarijo.  

Medenka - 3

Aljaž Tršar in Miha Jedlovčnik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Kakšne sladkarije ste vi najraje jedli kot otroci? Imate nostalgične spomine na njih?

Aljaž: Čunga Lunga žvečilke! Ne spomnim se več, koliko dinarjev je stala ena žvečilka, spomnim pa se, da sem vso žepnino zapravil na teh žvečilkah.

Miha: Kinder jajčke! Še danes hranim vse figurice, ki sem jih pridno zbiral v svojem otroštvu.

Damjan: Najraje sem delal velike balone z žvečilkami Huba Buba.

Nekoč so jih otroci jedli le na rojstnodnevnih praznovanjih, danes pa vsak dan in to večkrat. Ali menite, da je danes ponudba sladkarij večja kot nekoč, mogoče celo prevelika?

Gremo še nekoliko dlje nazaj v preteklost ...

Dokazano je, da človek okus po sladkem povezuje z nagrado. To izvira iz praveka, ko hrane ni bilo v izobilju. Ker imajo sladke stvari visoko kalorično vrednost, je telo sporočalo (pra)človeku, da je vnos sladkorja zanj ugoden. Takrat v času pomanjkanja, celo nujen. Ob zaužitju sladkorja ga je telo za to nagradilo z merico dopamina, hormona sreče in zadovoljstva. Tako je še danes. Ob vnosu sladkorja nas telo nagradi z merico dopamina, hormona sreče in zadovoljstva. Tako otroke kot odrasle.

Glavna razlika med takrat in danes je v tem, da je takrat človek užival naravne sladkorje, ki jih je dobil iz sadja, nektarja in ja - medu! Manjkala mu je samo slamica.

Sladkarije

(Foto: Profimedia)

Otroci obožujejo sladkarije in nikoli jim jih ni dovolj. Medenka je kot ustvarjena za njih. Zakaj?

Brez predrznosti lahko trdimo, da na trgu ni sladkarije, ki bi bila bolj naravna, po sestavinah bolj preprosta in bolj zabavna za uporabo. Prvi dve lastnosti prepričata starše, tretja pa otroke. Četrta, ki v bistvu spada na prvo mesto, pa je sigurno okus.

Koliko Medenke jim lahko starši postrežemo? Kot samostojno slaščico?

Sami priporočamo eno Medenko na dan, seveda pa je to odvisno od starosti otroka, njegove fizične aktivnosti in presnove. Medenka je odličen dodatek za športnike in telesno bolj aktivne otroke in odrasle. Z malo domišljije pa jo lahko uporabimo tudi kot dodatek k čaju, kot preliv za palačinke in sladoled ali kot namaz.

Medenka - 6

Medenka (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Kako ste sploh prišli na idejo, da ponudite na slovenskem tržišču naravno sladkarijo?

Medenko smo najprej tržili v gostinstvu, o njej nismo razmišljali kot o sladkariji. Takrat smo ponujali tri okuse - cvetlični med, cimet in vanilijo. Namenjene so bile slajenju toplih napitkov, čajev in kave. Po nekaj mesecih smo od gostincev dobili informacijo, da se vse več gostov ustavlja v njihovih lokalih in želijo kupiti Medenko za svoje otroke, kot sladkarijo. Takrat smo začeli raziskovati trg in razvijati izdelek v to smer. Ker je med zdrav in naraven, vanj nismo želeli vmešavati umetnih arom. Našli smo idealno rešitev - liofilizirano sadje, ki je po svojih lastnostih enako svežemu sadju, saj mu je odvzeta le voda. Takšno sadje ohrani vonj, barvo, okus, vitamine in minerale.

Kako so naravno sladkarijo sprejeli otroci?

Zelo smo veseli, da otroci Medenke ne dojemajo kot alternativo konvencionalnim sladkarijam, kot recimo temu “tolažilno nagrado”, pač pa so jo sprejeli kot pravo sladkarijo in po njej posegajo celo raje kot po lizalkah in bombonih.

Ponosni smo, da je Medenko poskusilo že okoli 100.000 otrok.

Imate tudi vi nov izdelek, ki ga nameravate kmalu lansirati? Se želite naučiti, kako s svojim izdelkom končno osvojiti trg? Potrebujete mentorstvo za podjetniško rast? Si želite veliko brezplačne medijske pozornosti? Potem se prijavite TUKAJ!

Medenka - 2

(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)