Zelenjava

Kaj je najboljši način, da vaš otrok začne jesti zelenjavo, ki je ne mara? (Foto: iStock)

Veliko staršev danes pomisli, da bi si pri vzgoji lahko pomagali z nekaj podkupovanja, priznavajo belgijski raziskovalci, ki so se zaradi tega tudi lotili preučevanja, ali je to konstruktiven način vzgoje in ali ima želen rezultat.

Ali torej ponuditi otroku nagrado za to, da poje zelenjavo, ki se je sicer otepa?

Raziskovalci z univerze Ghent so ugotovili, da podkupovanje otroka, da bi ga navadili jesti zelenjavo, ni najboljši način spopadanja s to težavo. V svojo študijo so vključili 154 otrok, starih toliko, da so bili v vrtcu. Ugotovili so, da obstaja boljši način, kako otroke navaditi, da pojedo špinačo ali brstični ohrovt. Če zelenjavo, ki je ne marajo, pred njih postavljamo vedno znova, jo bodo začeli uživati po štirih tednih, je pokazala njihova študija. Če so jim zraven obljubili za nagrado nalepko oziroma novo igračo, je to učinek izboljšalo le za dva odstotka.  

"Naš zaključek je, da je otroka najbolje navaditi na zelenjavo, ki mu ni všeč, s tem, da njegove brbončice vedno znova izpostavljamo okusu te zelenjave," pravijo belgijski raziskovalci.
Radič

Radič so starši izglasovali za zelenjavo, ki je pri njihovih otrocih najbolj osovražena. (Foto: iStock)

Uporabili so radič

V študiji so sicer uporabili radič, nič kaj priljubljeno zelenjavo pri mnogih otrocih.Pravzaprav so starši to zelenjavo izbrali kot najbolj nepriljubljeno pri svojih otrocih. Udeležence študije so raziskovalci nato razdelili v tri skupine. Eni skupini otrok so radič vedno znova ponudili, brez da bi jih za to, da bi ga pojedli, kakor koli nagrajevali. Pravzaprav so se z njimi obnašali povsem nevtralno in jih niso kakor koli spodbujali. Drugi skupini so ponujali nalepke. Če bi zbrali dovolj nalepk, pa bi dobili novo igračo. Tretjo skupino so pri tem, da bi pojedli radič, spodbujali verbalno.

Kaj se je zgodilo?

Na začetku je verbalno spodbujanje imelo boljši rezultat kot nalepke. Obe vrsti spodbujanja sta dobro delovali, medtem ko je manj kot 85 odstotkov otrok poskusilo radič, brez da bi jim za to obljubili nagrado. V primerjavi s tem je več kot 90 odstotkov otrok, ki so jih spodbujali, pojedlo radič. In 85 odstotkov otrok, ki so jim obljubili nalepke.

Toda potem ko so jim dali radič osemkrat v mesecu dni, razlike praktično ni več bilo. Praktično isto število otrok je pojedlo radič, brez da bi jim kdor koli kaj rekel, kot pa, če so jih pri tem spodbujali ali jim dajali nalepke in obljubljali nove igrače.

Zelenjava

Raje ne posegajte po podkupovanju. To ni najučinkovitejši način. (Foto: iStock)

Kakšen je torej najboljši način, da otroka navadite na zelenjavo, ki je ne mara?

Belgijski raziskovalci so zaključili, da je bolje otroka pustiti pri miru in ga le vedno znova izpostavljati zelenjavi, ki je ob prvem poskušanju ni maral. To je imelo resnično skoraj isti učinek kot, če se je otroka ves čas spodbujalo ali pa nagrajevalo oziroma bolje rečeno podkupovalo. Otrok se mora le navaditi na določene okuse. Radič ima močan okus in za otroka je ta okus še močnejši, ker nanj ni navajen.

Kako pa ste vi otroka navadili na uživanje zelenjave, ki mu ob prvem poskušanju ni prav nič dišala? Tudi vaš otrok ni imel rad radiča, sedaj pa ga ima? Delite v komentarjih z nami svoje nasvete in izkušnje.