dominvrt

Vse, kar morate vedeti o uvajanju goste hrane pri dojenčkih

NEGA IN ZDRAVJE
0
31.01.2019, 9:14

Zdrava in uravnotežena prehrana je ključnega pomena za razvoj dojenčkov in malčkov, še posebej je pomembno, da jo uvrstite v jedilnik otroka že od samega začetka. Vi ste tisti, ki ga lahko naučite zdravega načina prehranjevanja, kar se mu bo obrestovalo tudi pozneje v življenju. Vprašajte strokovnjaka kar koli o uvajanju goste hrane. Vprašanje postavite v prijavnici spodaj in se potegujte za okusno nagrado!

Vse, kar morate vedeti o uvajanju goste hrane pri dojenčkih

Za uvajanje prehrane si vzemite čas. Otroka hranite počasi in potrpežljivo. Spodbujajte ga k hranjenju, a ga ne silite.
Za uvajanje prehrane si vzemite čas. Otroka hranite počasi in potrpežljivo. Spodbujajte ga k hranjenju, a ga ne silite./ FOTO: Profimedia

Podarite svojemu otroku zdrav življenjski slog, med drugim s pravilnim prehranjevanjem, ki ga morate najprej dobro poznati tudi sami. Navodil in nasvetov staršem, kako pravilno uvajati hrano, je ogromno, pojasnjuje doc. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrične klinike (UKC Ljubljana),ampak so velikokrat napačna, celo nasprotujoča si in strokovno neutemeljena. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj je pomembno pri uvajanje goste hrane.

Do kdaj je mamino mleko najpomembnejše?

Mamino mleko igra najpomembnejšo vlogo v dojenčkovi prehrani do dopolnjenega šestega meseca starosti. Uveljavljeni nutricionist Evgen Benedik ob tem pojasni: "Izključno dojenje v prvih šestih mesecih življenja zagotovi vse dojenčkove potrebe za optimalno rast, razvoj in zdravje." Po dopolnjenem šestem mesecu starosti se dojenčkove potrebe po energiji in hranilih težje zagotavlja samo z materinim mlekom ali mlečno formulo, zato svetuje, da se pri tej starosti začne uvajati (mešano) prehrano. Materino mleko se, poleg goste hrane, priporoča vsaj do drugega leta starosti otroka oziroma dokler tako želita mati in otrok. Otrokove potrebe po dojenju ali uživanju mlečne formule se postopoma zmanjšujejo, ker jih vedno bolj nadomešča gosta hrana. Poskrbite za zdravo in kakovostno hrano s pravilnim izborom. To je izjemno pomembno za zdravje vašega otroka.

NE ZAMUDITE POGOVORA V ŽIVO!

Dragi starši, če imate kakršno koli vprašanje na temo uvajanja goste hrane ali bi preprosto radi izvedeli več o zdravi prehrani vašega dojenčka oziroma malčka, nikar ne zamudite livestream pogovora s strokovnjakom in starši blogerji. Livestream bo potekal na Facebook strani Frutek, in sicer v torek, 5. februarja 2019, točno ob 12. uri.

Livestream bo vodil oče bloger Jure Marolt, sodelovali pa bodo, kot rečeno, tudi drugi starši blogerji, med drugim Anja Oman, in doc.dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana.

FRUTEK FB
FRUTEK FB

Znanje o hrani, ki vam bo koristilo

Kot pojasnjuje nutricionist, so osnovna živila, primerna za uvajanje, na primer krompir, riž, polenta in različne žitarice, saj predstavljajo odličen vir energije. Primerna so tudi živila živalskega izvora, na primer meso in jajca, ki vsebujejo beljakovine, železo in cink. Na jedilnik uvrstite tudi ribe, ampak po možnosti z dna prehranske verige. To so girice, sardele, orada, brancin in skuša. Stročnice so izjemen vir beljakovin, ki ob sočasnem uživanju vitamina C (krompir, paradižnik, gozdni sadeži, citrusi) še povečajo absorpcijo železa.

Če otrok zavrača hrano, poskusite z eksperimentiranjem.
Če otrok zavrača hrano, poskusite z eksperimentiranjem./ FOTO: Thinkstock

Oranžna zelenjava in sadje, kot so korenje, buča, mango in papaja, pa predstavljajo bogat vir vitamina A. V prehrano vključite še maščobe in rastlinska olja. Bogat vir omega 3 maščob so zlasti male morske ribe in tudi določena rastlinska olja, kot so konopljino, repično, laneno in orehovo. Ta naj služijo kot dodatek k pripravljenim jedem brez toplotne obdelave. Vir omega 6 maščobnih kislin pa so olja, kot je olivno, bučno, koruzno in sončnično.

Ne pozabite na primerno tekočino

Otroku se sočasno z uvajanjem goste hrane ponudi tudi tekočina. Po besedah nutricionista je najboljši vir tekočine navadna voda in nesladkan čaj. Nikakor pa niso primerni 100 % sadni in zelenjavni sokovi, sadni nektarji, sirupi ali čaji z dodanim sladkorjem, čaji iz koromača …

Živila, pri katerih bodite previdni

Določena mera previdnosti je zaželena predvsem pri uvajanju živil, kot so arašidi, oreščki, med, morski sadeži, večje predatorske ribe (kot je na primer morski pes) ter mleko.

Arašidi in oreščki so lahko nevarni zaradi alergij in zadušitve, medtem ko med predstavlja visoko tveganje za okužbo, ki povzroča otroški botulizem, zato se medu in izdelkom iz medu izogibajte pred dopolnjenim prvim letom otroka. Uživanje morskih sadežev in večjih predatorskih rib se prav tako odsvetuje, in sicer zaradi visoke vsebnosti tako imenovanih težkih kovin, ki so zdravju škodljive - pride lahko celo do zastrupitev. Uživanje pretiranih količin mleka in mlečnih izdelkov se v prvem letu prav tako odsvetuje, sicer pa se mleko in mlečne izdelke v manjših količinah uvaja tudi že pred prvim letom starosti. Pri uvajanju živil, kadar ima eden ali oba od staršev alergijo, bodite nekoliko bolj previdni pri uvajanju alergenih živil (oreščki, arašidi, jajca, mleko, jagode, ipd.). Vsekakor se v tem primeru svetuje, da se pred začetkom uvajanja živil vašemu otroku posvetujete z izbranim pediatrom. V splošnem se pri uvajanju hrane odsvetuje uporaba sladkorja, soli, ostrih začimb ter zdravju škodljivih maščob, kot so palmovo olje, masti, ocvirki in druga ocvrta živila.

Živila, predvsem sadje in zelenjava, morajo biti dobro oprana, po potrebi ustrezno toplotno obdelana in spasirana oziroma pretlačena do ustrezne konsistence.
Živila, predvsem sadje in zelenjava, morajo biti dobro oprana, po potrebi ustrezno toplotno obdelana in spasirana oziroma pretlačena do ustrezne konsistence./ FOTO: Thinkstock

Pomembna je tudi sama priprava

► Poskrbite za čistočo, ko pripravljate hrano, predvsem zaradi mikrobiološke kontaminacije, ki je glavni vzrok za pojav drisk in bruhanja pri otrocih. Primerna higiena je zelo pomembna, zato skrbite za redno umivanje rok in čistočo delovnih površin, mize in pribora, predvsem kadar imate na jedilniku perutnino.

►Živila, predvsem sadje in zelenjava, morajo biti dobro oprana, po potrebi ustrezno toplotno obdelana in spasirana oziroma pretlačena do ustrezne konsistence. Olupki, koščice ter peške morajo biti odstranjeni. Prav tako morajo biti odstranjene kožice stročnic in trdi deli druge zelenjave.

Pravila, ki jih upoštevajte pri uvajanju hrane

Pri uvajanju hrane je pomemben ne samo pravilen izbor hrane, ampak tudi kako in na kakšen način se živila uvaja, kdaj in kje ter kdo živila uvaja.

► Za uvajanje hrane si vzemite čas. Otroka hranite počasi in potrpežljivo. Spodbujajte ga k hranjenju, a ga ne silite. Eno in isto hrano mu lahko ponudite večkrat, tudi do 17-krat znotraj nekaj dni, preden bo sprejel nov okus živila.

► Čas hranjenja je čas učenja in izkazovanje ljubezni. Med hranjenjem se pogovarjate z otrokom in vzposta vite očesni kontakt. Ne uporabljajte besed, kot so fuj,tega ne maram, in na to opozorite tudi starejše bratce in sestrice pri mizi. Otrok lahko že marsikaj razume.

► V kolikor otrok zavrača hrano, poskusite z eksperimentiranjem. Pripravite različna živila skupaj, da dobijo novo kombinacijo okusov, barv, teksture. Bodite iznajdljivi. Vključite ga v pripravo obrokov.

Kakšen je pravilen postopek uvajanja hrane?

Prehranjevanje dojenčka v prvem letu delimo v tri ključna obdobja:

Dojenje oziroma mlečna hrana prvih šest mesecev

Mleko zdravih in dobro prehranjenih mater je najboljša hrana ter zaščita za dojenčke, saj mamino mleko vsebuje kompleksno mešanico hranil, rastnih faktorjev, hormonov, bioaktivnih in drugih snovi. Kadar dojenje ni mogoče zaradi različnih vzrokov, pa se priporoča ustrezno mlečno formulo.

▪ Pomembno! Za prehrano dojenčka se nikakor ne sme uporabljati kravjega, kozjega ali drugega mleka živalskega izvora. Primerni niso niti rastlinski napitki (rižev napitek, sojin napitek, ipd.).

Novi Frutek BIO je na voljo v dveh okusih iz preverjenih sestavin ekološke pridelave.
Novi Frutek BIO je na voljo v dveh okusih iz preverjenih sestavin ekološke pridelave./ FOTO: Arhiv proizvajalca

Uvajanje dopolnilne hrane (od četrtega do šestega meseca starosti)

Uvajanje goste hrane se začne z zelenjavno – krompirjevo – mesno kašo za kosilo in z mlečno-žitnimi kašicami za večerjo. Za popoldansko malico so primerne žitno-sadne kaše. Vsak mesec v prehrano dojenčka vključite nov obrok. Po možnosti izbirajte sestavine ekološke pridelave.

Prehod na prilagojeno družinsko prehrano (od desetega meseca)

Kot smo omenili že v uvodu, ste predvsem vi tisti, ki lahko svojega otroka naučite zdravega načina prehranjevanja, med drugim s svojim zgledom in odnosom do hrane.

Frutek BIO je primeren že od prvega meseca

Prvi obrok goste hrane je lahko tudi novi Frutek BIO, ki je primeren že od četrtega meseca. Gre za novo linijo bio zelenjavnih kašic odličnega okusa, brez glutena, dodane soli in tudi dodanih sladkorjev. Pri Fructalu se namreč še kako zavedajo pomena zdrave in uravnotežene prehrane za dojenčke in malčke, zato že več kot 40 let pripravljajo pester izbor najrazličnejših okusov sokov, nektarjev in kašic zgolj iz najkakovostnejših in zdravih sestavin. Novi Frutek BIO je na voljo v dveh okusih iz preverjenih sestavin ekološke pridelave: korenček, krompir, grah in krompir ter brokoli. Kašice pridejo zelo prav za popestritev prehrane in dopolnilni obrok, ko vam zmanjka ali idej ali časa.

Sponzorirana vsebina

Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Zvezdnica priznala, da ji je sin zdrsnil iz rok: ...
Boj za mesto v polfinalu napet kot še nikoli
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Enostaven trik z vodo, ki pospeši kurjenje kalorij
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
'Srečen sem, ker Mila vse to dobro prenaša.'
Ste v reži bankomata našli denar?
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...