V povprečju vsak Slovenec poje skoraj šest kilogramov čokolade na leto, velik delež predstavljajo čokoladni izdelki trgovskih blagovnih znamk, so zapisali v društvu Focus.

Velikonočni zajček

(Foto: Profimedia)

"Veliko nas išče sladke užitke v čokoladi, ki pa bi morala ostati prestižni izdelek, ki bi ga kupili redko, takrat pa pravičnega. Žal nam čokoladne živalice, ki nas s trgovskih polic vabijo k nakupu, puščajo grenak priokus zaradi uničenega okolja in teptanih človekovih pravic," je poudarila Živa Kavka Gobbo iz društva Focus.

Focus je testiral 16 čokoladnih zajčkov in 15 čokolad trgovskih blagovnih znamk. Čokolade in čokoladne zajčke so razvrstili v barvno lestvico od rdeče, ki pomeni netrajnostno in družbeno neodgovorni izdelek, prek oranžne do zelene, ki pomeni okolju in družbi prijazen izdelek.

Noben od zajčkov in nobena čokolada, ki so bile v ponudbi 1. in 2. marca pri petih največjih trgovskih verigah v Sloveniji, ni dosegla zelene oznake niti na družbenem niti na okoljskem področju. Oranžno okoljsko in družbeno oceno je prejelo šest čokoladnih zajčkov in osem čokolad, medtem ko je 10 čokoladnih zajčkov in sedem čokolad prejelo rdečo oceno zaradi okoljskega in socialnega izkoriščanja, ki sta razširjena vzdolž konvencionalne dobavne verige kakava.

Na kakavovih plantažah v zahodni Afriki dela več kot dva milijona otrok. Zaslužki kmetov, ki se ukvarjajo s kakavom, so nevzdržno nizki - v Gani zaslužijo zgolj 80 dolarskih centov na dan, na Slonokoščeni obali pa 50 centov. Do kmetov pride le 6,6 odstotka cene, ki jo plačamo ob nakupu čokolade potrošniki.

Focus se tako pridružuje vseevropski peticiji, ki je usmerjena k trgovskim verigam v okviru širše iniciative pravične trgovske verige. S peticijo zahtevajo 100-odstotno uporabo kakava, ki nosi certifikate neodvisnih organov pri čokoladnih izdelkih in čokoladah lastnih blagovnih znamk.

"S tem želimo zagotoviti, da bo čokolada sladka za vse, ki so vpleteni v kakavovo verigo - potrošniki želimo zagotovilo, da so pri proizvodnji čokolade spoštovane temeljne človekove in delavske pravice, da ni bilo zlorab otroškega dela in da čokolada ni imela okoljske škode ne lokalno ne globalno," so poudarili v društvu Focus.