Valentinovi stekleni piškotki

Sestavine za 8 oseb

150 g moke
1 ščepec soli
0,25 žličke pecilnega praška
100 g na koščke narezanega zmehčanega masla
50 g sladkorja
1 jajce
0,5 žličke vanilijeve arome
100 g trdih rdečih bombončkov

Priprava

Za pripravo piškotov potrebujemo zmehčano maslo. Maslo najlažje zmehčamo tako, da ga vsaj eno uro pred pripravo vzamemo iz hladilnika in pustimo stati na sobni temperaturi.

V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. V drugi skledi z električnim mešalnikom kremasto umešamo na koščke narezano zmehčano maslo in sladkor. Dodamo jajce in vanilijevo aromo ter na srednji hitrosti mešamo še 2 minuti, da dobimo gladko kremasto zmes. Nato dodamo mešanico suhih sestavin in vse skupaj na nizki hitrosti mešamo še toliko časa, da nastane gladko testo brez grudic. Testo iz sklede pretresemo na pomokano delovno površino, na hitro pregnetemo in oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in za 2 uri postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nizek pekač za piškote obložimo s papirjem za peko. Bombončke damo v prozorno vrečko in s kuhinjskim kladivom zdrobimo na manjše koščke.

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo približno 0,5 cm debelo. Iz razvaljanega testa z večjim modelčkom v obliki srca izrežemo piškote. Z manjšim modelčkom v sredini piškotov izrežemo manjše srčke (glej sliko). Notranje srčke previdno odstranimo, izrezane piškote pa previdno preložimo na pekač. Notranjost piškotov zapolnimo z bombončki. Pekač potisnemo v ogreto pečico in piškote pečemo 10 do 12 minut.

Ko se testo rahlo rjavo obarva, bombončki pa stopijo, pekač vzamemo iz pečice. Piškotke pustimo v pekaču še dobrih 10 do 15 minut, da se stopljeni bomboni ohladijo, strdijo in dobro spojijo s testom. Nato piškote preložimo na mrežo in pustimo, da se povsem ohladijo.

Več receptov za valentinove sladice najdete TUKAJ in TUKAJ.

Stekleni srčki

(Foto: Profimedia)