Mandarine

Mandarine vsebujejo vitamine A, B in C, tiamin, riboflavin, niacin, kalcij, železo, fosfor, kalij, magnezij, maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine. (Foto: Profimedia)


Več vrst mandarin

Obstaja več vrst mandarin, originalna pa je doma na Japonskem in Kitajskem, v Sredozemlje pa so priromale vrste, ki so nastale v Indoneziji in Indiji. Američani se sladkajo z vrsto mandarin satsuma ali mikan, Sicilijanci pa z vrsto, ki jo imenujejo avana ali paterno. Križali so mandarino in grenko pomarančo in tako dobili tangerino. Ime je dobila po maroškem pristanišču Tanger, od koder so izvažali mandarine. Pri nas prodajajo tudi klementine, ki jih poznamo od začetka 20. stoletja, ko so križali več sort mandarin, zasluge za njihov nastanek pripisujejo francoskemu misijonarju Clementu Dozierju.

Mandarine za zdravo življenje

Če otrok zboli, zdravniki svetujejo, da mu v boju proti povišani telesni temperaturi ponudite mandarino.

Zelo koristno si je zapomniti, da imajo ti agrumi tudi antiseptično moč.

Ker vsebujejo veliko betakarotena, lahko z njimi ohranite lep videz svoje kože, tako da vam bodo zavidale vse utrujene mamice.

Na dosegu naj bo vedno polna skleda mandarin, kajti pomagajo proti debelosti, bronhitisu, pljučnici, artritisu, revmatizmu, astmi, visokemu krvnemu pritisku in kožnim boleznim.

Mandarine vsebujejo vitamine A, B in C, tiamin, riboflavin, niacin, kalcij, železo, fosfor, kalij, magnezij, maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine. In če niste vedeli, olupek je bolj koristen kot sladki in sočni krhlji. Olupke lahko uporabite tako, da jih posušite, za nekaj časa shranite v hladilniku in jih nato zmeljete. Zmlete mandarine lahko umešate v sok, z njimi potresete riž ali testenine. A pozor – tako uporabljeni olupki morajo biti absolutno neškropljeni!

Mandarine

Če otrok zboli, zdravniki svetujejo, da mu v boju proti povišani telesni temperaturi ponudite mandarino. (Foto: Profimedia)

Pripravite zelo okusno in zdravo marmelado iz mandarin.

Zelo okusna in hkrati zdrava tako za vas kot otroke je marmelada iz mandarin, za katero potrebujete 1 kg mandarin, štiri suhe fige, tri žlice zgoščevalca za marmelade, 150 g sladkorja in eno mandarino za dekoracijo. Sesekljajte suhe fige, nato pripravite segrete kozarce za vlaganje. Olupite mandarino in jo narežite na majhne koščke ter jih razporedite po dnu kozarcev. Ostale mandarine olupite, zmeljite in stresite v posodo za kuhanje. Primešajte sladkor, fige in kuhajte. Ko zavre, dodajte zgoščevalec za marmelade. Kuhajte še deset minut na zmernem ognju, ves čas mešajte, da se marmelada zgosti. Z njo napolnite kozarce za vlaganje in jih dobro zaprite.

Vedno imejte s sabo zdravo malico za najmlajše družinske člane.

Za zdravo malico lahko svojim malčkom postrežete skuto, zmešano s smetano, mandarinami in limono. Če shranite v dobro zaprti posodici, jim lahko malico ponudite kjer koli na izletu, v naravi, nakupovalnem centru, na klopci, igrišču …

Kaj se zgodi, če jeste preveč zrele banane?

Božanske sladice iz agrumov pa poiščite na Okusno.je.