Družinski obred

Pitje čaja lahko postane vaš družinski obred vsako popoldne, zraven si pripravite slastne domače piškote in se preizkusite v različnih družabnih igrah. Ne le da boste kakovostno preživeli čas s svojimi otroki, zraven boste okrepili še svoj obrambni sistem.

Zeliščni čaj

Ruski strokovnjaki so čaj označili kot napoj življenja, ki ugodno vpliva na organizem. (Foto: iStockphoto)

Čaj ima zdravilne učinke!

Že stari Grki so verjeli v zdravilno moč čaja in ga pili v boju proti astmi, prehladu, bronhitisu, Louis XIV. ga je pil celo, da bi si ublažil glavobol. Ruski strokovnjaki so čaj označili kot napoj življenja, ki ugodno vpliva na organizem. Danes vemo, da redno pitje čaja zavira zobno gnilobo, preprečuje širitev virusov in bakterij, znižuje krvni pritisk, krepi kapilare, učinkuje pomirjevalno in še in še bi lahko naštevali.

Strokovnjakinja Jean Carper je zapisala: ''… čaj deluje varovalno na vse telo. S svojimi antioksidativnimi vplivi varuje telo pred številnimi kroničnimi boleznimi, na primer pred boleznimi srca in rakom, celo pred poškodbami, ki se kopičijo iz dneva v dan in jih opažamo kot staranje.'' Dve skodelici čaja naj bi že preprečili razvoj srčnih bolezni.

Med

Čaj z medom je odličen v boju proti virusom in bakterijam. (Foto: iStockphoto)

Raziskovalci iz Londona so prišli do zanimivih zaključkov – če po tem, ko ste bili ujeti v vrtinec neke stresne situacije, spijete skodelico čaja, boste stresni občutek zmanjšali za 25 odstotkov, ker ima pomirjevalni učinek in vam predstavlja že poznano, utečeno rutino sprostitve.

V boj nad bakterijami in virusi, ki v jesenskem in zimskem času prežijo tako na odrasle kot otroke, ko pride do padca obrambnega sistema, se boste učinkovito podali s sadnim čajem, ki ga boste sladkali z medom in ne sladkorjem, vendar ga morate v napitek umešati šele, ko se malo ohladi.

Težave zaradi pitja čaja lahko premagate

Nekaterim čaj ne ustreza, ker jim spodbuja nastajanje želodčne kisline, a tudi za to obstaja rešitev. To lahko preprečite tako, da v čaj umešate žličko sladkorja ali pa ga pijete kot Angleži skupaj z mlekom.

Ne pijte vročega čaja!

Japonski zdravniki so že pred časom opozorili, da ni priporočljivo pitje vrelega čaja. Ugotovili so, da pitje katere koli vroče tekočine poškoduje tkivo požiralnika in grla.

S čajem ne pretiravajte!

''Pretirano pitje čaja lahko zavira privzem železa iz hrane rastlinskega izvora in lahko povzroči slabokrvnost,'' pojasnjuje Carperjeva in dodaja, da lahko s tem tudi pride do zaprtja (recimo če spijete dnevno dva litra).

Par pije čaj ob pripravah dom na zimo

S čajem lahko premagate stres. (Foto: Profimedia)