kakav

(Foto: Thinkstock)

Preverili so vsebnost sladkorja in kakava, saj je kakovost napitka odvisna od količine kakava v praškasti mešanici. Samo od 6 od 14-ih izdelkov je vsebovalo najmanj 25 % kakava, kolikor je meja za oslajeni kakav ali čokoladni napitek, glede na Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov. Če izdelek vsebuje manj kot 25 odstotkov kakavovega prahu, mora biti poimenovan drugače. Tako kot so velike razlike v vsebnosti kakava so tudi velike razlike v ceni. Za porcijo instant sladkane mešanice s kakavom (manj kot 25 % kakava) mora potrošnik odšteti od 0,03 do 0,09 evra.

V kozarcu tudi do 20 gramov sladkorja

V okviru tržnega pregleda 14-ih vzorcev so ugotovili, da je bilo v osmih vzorcih manj kot 25 % kakava.

''Ti izdelki torej v skladu s Pravilnikom niso ne čokoladni napitek ne oslajeni kakav ne oslajeni kakavov prah, ampak so instant sladkane mešanice z dodatkom kakava. Proizvajalci bi jih torej morali poimenovati drugače, in sicer razumljivo in jasno, da bi lahko potrošnik razlikoval med tem izdelkom in pravim instant napitkom s kakavom,'' je izpostavila Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja pri ZPS.

Pri vseh pregledanih vzorcih je kot prvi na seznamu sestavin naveden sladkor, vzorci instant oslajenih kakavov so vsebovali od 63 do 74,4 % sladkorja, vzorci sladkanih mešanic pa od 73,4 do 83,6 % sladkorja.

Z enim kozarcem instant napitka s kakavom (zmešamo 13 gramov napitka in 2 decilitra mleka), oziroma katerega koli od pregledanih vzorcev, bi zaužili približno štiri kocke sladkorja.