Uvajanje goste hrane

(Foto: Thinkstock)

'Kdaj je čas za prvo kašico?'

Dojenčka lahko uvedete v svet zajtrkov, kosil, večerij, malic med četrtim in šestim mesecem, ko je njegov prebavni sistem tako razvit, da se lahko spopade s preostalo hrano. Drugi pokazatelji, da je pripravljenjen na hranjenje po žlici, so: sedi pokončno in samostojno drži glavo, je radoveden in ga zanima vse okrog njega, ima zelo gibljiv jezik, lahko požira gostejšo hrano, dobiva prve zobe, lahko koordinira oči, roke in usta ter je lačen po mlečnem obroku. To je zelo pomembno obdobje njegovega razvoja, ki bo zelo zanimivo zanj, saj bo spoznaval nove okuse, barve, teksture in oblike, za vas pa pravzaprav pravi izziv.
Ko začnete uvajati gosto hrano, to ne pomeni, da opustite dojenje ali hranjenje po steklenički, otrok namreč še vedno potrebuje mlečne obroke.

'Ali moram uvesti kakšno rutino pri obrokih?'

Seveda se bo otrok zelo kmalu navdušil nad rutino obrokov, tako da je prav, da mu do devetega meseca predstavite pomen zajtrka, kosila in večerje. Čeprav ni mogoče lačen po urniku, naj se vam pridruži pri običajnih obrokih, ko vsa družina sedi za mizo in je.

Uvajanje goste hrane

(Foto: Thinkstock)

Seveda ne boste začeli z vsemi obroki naenkrat, temveč mu nekaj žlic ponudite za kosilo, nato za večerjo, popoldansko in dopoldansko malico in na koncu za zajtrk. Ne pretiravajte s količino in z več živili hkrati. Uvajanje določenega živila mora trajati od tri do sedem dni.

'Katere kašice naj mu najprej pripravim?'

Prvo hrano dojenčku pretlačite, najbolje bo, da začnete z zelenjavnimi kašicami, kot so porova, korenčkova, cvetačna, grahova in avokadova. Če ne želite, da bo čez nekaj minut že lačen, za zgostitev uporabite riž ali žita, kot so ajda, koruza in proso.

Strokovnjaki za prehrano odsvetujejo, da otroku najprej ponudite sadno kašico, saj se bo tako navadil na sladek okus in se lahko zgodi, da bo druge zavračal. Sadje lahko zmeljete ali skuhate, v prve kašice lahko vključite melono, jabolko, breskev, banano ali hruško in jih kombinirate z žitaricami.

Dojenček naj najprej poskusi piščančje, puranje, telečje in jagnečje meso, za zdravo rast in razvoj pa potrebuje še ribe (sardele, skuše, lososa, sladkovodne).

Po šestem mesecu lahko v kašice umešate žita, ki vsebujejo gluten.

'Katerih živil ne sme uživati do enega leta?'

Še enkrat poudarjamo, da živila uvajajte postoma, saj obstaja možnost, da je na kakšno alergičen. Do enega leta se izogibajte kravjemu mleku, jajčnemu beljaku, lešnikom, arašidom, medu, školjkam, citrusom in svinjskemu mesu.

Še posebej bodite pozorni na majhne koščke hrane in preprečite zadušitev. Za najmlajše nikakor niso primerne kokice, oreščki, rozine, grozdje in posušene brusnice.

Frutek - 2

(Foto: arhiv proizvajalca)

'Kje dobim vse informacije, da bo iz majhnega zraslo veliko?'

Ko se pripravljate na sprehod, družinski izlet, potovanje ali pa vam preprosto zmanjka časa za smukanje okrog štedilnika, so kašice Frutek odlična rešitev. Izbirate lahko kar med 16 okusi, ki so še posebej izbrani, obogateni z vsemi potrebnimi vitamini, minerali in drugimi hranili., ki jih vaš nadebudnež potrebuje za raziskovanje sveta. Vsi starši se trudijo, da iz velikega zraste majhno, da pri svojem otroku uvedejo zdrave prehranjevalne navade in ob tem se jim porajajo številna vprašanja. Vse odgovore glede otrokove prehrane lahko dobite na sodobni spletni strani Frutek, ki že 40 let skrbi za zdravo in brezskrbno odraščanje številnih generacij.

Vabimo vas, da se tudi včlanite v Frutek klub, kjer so za vas pripravili eskluzivne, informativne, poučne in zabavne vsebine. Nikar ne oklevajte, čakajo vas posebne ugodnosti. Med prvimi boste izvedeli vse o promocijah v vašem kraju. In ko kdaj ne boste vedeli, kako kakovostno preživeti prosti čas z družino, vam bo več kot dobrodošlo v nabiralnik elektronske pošte priletelo vabilo na posebno druženje s preostalimi člani. Naj vam prišepnemo: praktično darilce dobrodošlice vas že čaka.

Vsi skupaj poskrbimo, da bodo otroci zdravo, srečno, veselo, navihano in nagajivo ustvarjali nepozabne spomine. Postrezimo jim obroke iz kakovostnih sestavin, ki jim bodo dale energijo, da bodo ovire en dva tri preskočili in se pogumno ter samozavestno podali prihodnosti naproti.

Sponzorirana objava