Otrok in čokolada

(Foto: Profimedia)


Dovolj je že ena vrstica

Otroci čokolado obožujejo predvsem zaradi njenega okusa in marsikateri malček jo z veseljem označi za svojo najljubšo hrano, medtem ko strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da čokolada ne more in ne sme nadomestiti klasičnega obroka, kot je kosilo. Otroci jo lahko uživajo v manjših količinah, z njo pa naj se seznanijo čim pozneje. Kot svetuje nutricistka Mojca Cepuš je količina, ki se je največkrat prepoznala za zdravo 418 Kj, kar lahko enačimo z eno vrstico čokolade. Nekaj pozornosti morajo starši posvetiti tudi sokovom in napitkom, ki jih otroci zaužijejo med samimi obroki. Če malček popije 3 dcl sadnega napitka, to pomeni, da je že dosegel priporočeno dnevno količino sladkorja. Enako velja za čokoladno mleko, ki ima veliko dodanega sladkorja in se opredeljuje kot sladkarija.

Čokoladno mleko

(Foto: Profimedia)Kdaj jesti čokolado?

Ker čokolada velja za vir energije, naj jo otroci uživajo v dopoldanskem ali popoldanskem času in zagotovo ne pred spanjem, kar lahko povzroči nespečnost. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja bo otrok po zaužiti čokoladi hiperaktiven, zato je primerno, da se posladka pred igranjem, učenjem ali gibanjem, vsekakor pa ne pred odhodom v posteljo. Če vaš malček obožuje kakav ali čokoladno mleko, mu ga tako raje kot za večerjo ponudite za zajtrk.

Mlečna ali temna

Različne raziskave čokolado v zmernih količinah opredeljujejo za zdravo in telesu neškodljivo. Dokazano je, da flavonoidi v čokoladi zmanjšujejo tveganje za obolenjem srca in ožilja, prav tako je sladka razvada znana kot psihoaktivna hrana, saj daje občutek zadovoljstva, uravnava razpoloženje, zmanjšuje strah ter napetost. Tovrstne lastnosti strokovnjaki pripisujejo predvsem žlahtnim, temnim čokoladam, ki pa otrokom zaradi grenkega okusa niso zanimive. Ker črna čokolada vsebuje kofein, jo nekateri strokovnjaki za prehrano močno odsvetujejo, medtem ko je večina prepričana, da otrok v zmernih količinah lahko uživa čokolado, ki ne presega 65 odstotkov deleža kakava.

20 CHOCOLATE: gourmet čokoladice iz dveh sestavin

20 chocolate čokolade so edine v Sloveniji narejene čokolade, izdelane na tradicionalen način – od zrna do tablice. Vsebujejo samo dve sestavini: redke sorte kakavovih zrn in minimalne količine kokosovega sladkorja. Čokoladice so zelo aromatične in bogate v okusih, ker vsebujejo manj maščobe, pa se v ustih tudi počasneje topijo.

Za ustanovitelja blagovne znamke, Sebastjana in Martino Kalinšek, 20 Chocolate ni samo izdelek, temveč predstavlja tudi potovanje od kakavovega zrna do čokoladne tablice. Njuna zgodba se je začela leta 2013, ko sta se odpravila v Anglijo na šolanje o izdelavi presne čokolade. Po vrnitvi sta najprej v domači kuhinji, nato pa v prirejenem prostoru pričela z izdelavo čokolade. Rezultat njunega truda, preizkušanja in dela je kolekcija aromatičnih čokolad, ki niso samo zdrave in okusne, temveč nudijo tudi pravi gurmanski užitek.

Ne zamudite njune zgodbe v oddaji Štartaj, Slovenija to nedeljo na POP TV ob 17.55!

Več o projektu si lahko preberete TUKAJ

20 Chocolate