Pastirski golaž

Sataraš je vrsta golaža. (Foto: iStockphoto)

Sestavine za 4 osebe
250 g govedine
250 g bravine
250 g svinjine
80 g masla
3 čebule
1 strok česna
1 žlica mlete rdeče paprike
0,5 dl vode
1 žlička soli
1 žlička mlete kumine
350 g paradižnika
350 g paprike
125 ml kisle smetane

Priprava
Meso operemo in narežemo na koščke. V kotličku ali loncu razpustimo maslo, dodamo meso in ga med stalnim mešanjem pražimo, da zakrkne in se rjavo obarva. Olupimo in nasekljamo česen in čebulo ter ju dodamo k mesu, vse skupaj potresemo še z mleto papriko in premešamo. Pražimo še pet minut, nato prilijemo 1/2 dl vode, posolimo in potresemo s kumino. Premešamo in meso v pokritem loncu dušimo 50 minut. Operemo, očistimo in na kocke narežemo papriko in paradižnik. Dodamo ju k mesu in vse skupaj še 15 minut dušimo v pokritem loncu. Lonec odstavimo in v jed umešamo smetano. Postrežemo z rižem in svežo solato.

Dodatni nasveti
Bravina je meso ovčjih samic in skopljenih samcev, starejših od enega leta. Meso ima poseben vonj, zato jedi z bravino močno začinimo, da prekrijemo močan vonj mesa. Močan vonj je mogoče omiliti tudi tako, da meso pred uporabo prelijemo z vrelo vodo.

Več receptov najdete na spletni strani Okusno.je.