Ne smete jih pogrevati!

Vsi se zavedamo, da je treba biti pri nabiranju gob zelo previden in da morajo na krožniku pristati le užitne. So zelo občutljivo živilo. Če jih ne očistite, termično obdelate in postavite v hladilnik, se lahko pokvarijo. Nikakor ne priporočajo pogrevanja.

Jajca med nosečnostjo: DA ali NE?

Piščanec v smetanovi omaki z gobami

(Foto: Profimedia)

Ali lahko nosečnica uživa gobe?

Med nosečnicami in mamicami se je razširilo mnenje strokovnjaka mag. Stanka Pušenjaka, dr. med., specialista ginekologa in porodničarja, da med nosečnostjo načelno odsvetujejo gobe. Opozarja, da nikoli ne moremo biti 100-odstotno prepričani, da so res užitne.

Gobe so tudi težko prebavljivo živilo, in nosečnica, ki ima že tako upočasnjeno prebavo, ima lahko težave. Nutricionisti bodočim mamicam svetujejo, naj z jedilnika črtajo predvsem gobe, ki rastejo v bližini ceste oz. na območjih, kjer uporabljajo veliko škropiv.

Dejansko nekatere nosečnice občasno jedo gobe in poročajo, da zaradi njih niso imele težav. Je pa res, da morate ves čas imeti v mislih, da zdaj ne jeste le zase, ampak tudi bitjece, ki raste in se razvija pod vašim srcem.  

Sladoled med nosečnostjo: DA ali NE?

Otrok in gobe?

Gob nikakor ne dajte jesti dojenčku in ne začnite z njimi med uvajanjem goste hrane. Pozneje jih bodo poskusili, bolje bo. Nekateri navajajo, da je čas za gobe pri dveh, drugi treh, štirih letih. Lahko pa počakate tudi do sedmega leta starosti. Ne morete vedeti, ali bo otrok alergičen na gobe, na splošno je znano, da so težko prebavljive, hitro pokvarljivo živilo in tudi alergeno. Če veste, da ima otrok alergijo na določena živila, mu ne predstavite gobjega menija prehitro.

Prebavne težave

(Foto: iStock)

Kdaj vemo, da smo se zastrupili?

Če nekdo v vaši družini po kosilu toži, da ga boli trebuh, ima krče in drisko, mu je slabo in celo bruha, lahko pomislite na zastrupitev z gobami. Med simptome zastrupitve sodijo tudi: povečano potenje, žeja, izguba zavesti, halucinacije, zmedenost, hitro ali prepočasno bitje srca, glavobol, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah.

Pri takšnih simptomih nemudoma obiščite izbranega zdravnika.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.