Smo to, kar jemo! Če jemo zdravo, uravnoteženo hrano, se počutimo bolje in lažje obvladujemo stres. Če pa se hranimo slabo, lahko pričakujemo, da bomo tudi posledice stresa težje prenašali. Na srečo obstaja kar nekaj živil, ki igrajo pri obvladovanju stresa pomembno vlogo in s katerimi si lahko pomagamo na naraven način. Zato spodnja živila čim pogosteje vključimo v svoj jedilnik!

Avokado

Z nekaterimi živili lahko ublažite vplive stresa. (Foto: Profimedia)

1. Banane in avokado
Banane in avokado so bogati s kalijem, ki je pomemben mineral za obvladovanje krvnega tlaka.

2. Sadje na splošno
Sadje je odlična hrana, če smo lačni in nimamo dovolj časa za umirjen obrok. Na ta način brez dodatnih obremenitev in stresa za naše telo zaužijemo celo paleto vitaminov, mineralov, encimov in drugih hranil. Sadje pa nam zaradi vsebnosti naravnega sladkorja nudi tudi dovolj energije za spopadanje z vsakdanjimi obveznostmi.

3. Zelenjava
Obilje zelenjave je za zmanjševanje vplivov stresa zelo pomembno, saj je zelenjava bogata z vitamini, minerali, encimi, beljakovinami in drugimi hranili. Zase največ storimo, če čim več zelenjave zaužijemo v sveži, surovi obliki.

4. Oreščki
Če smo dnevno izpostavljeni stresu, obstaja precejšnja možnost, da postanemo manj odporni in lažje zbolimo. Mandlji, pistacije, orehi in drugi oreščki vsebujejo precej vitamina E in cinka, ki spodbujata delovanje našega imunskega sistema. Poleg tega pa oreščki vsebujejo tudi vitamin B, ki telesu pomaga pri obvladovanju stresa.

Oreščki

Smo to, kar jemo! (Foto: Profimedia)

5. Kvinoja
Kvinoja je čudovito živilo, ki deluje bazično in nam v stresnih situacijah ne povzroča še dodatnega bremena. Bogata je z aminokislinami, gradniki beljakovin in drugimi pomembnimi hranili.

6. Rjavi riž
Rjavi riž vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki nam omogočajo enakomerno raven energije daljše obdobje. To je zelo pomembno, da ohranimo vzdržljivost in zbranost v stresnih situacijah.

7. Blitva in druga zelenolistna zelenjava
Blitva in druga zelenolistna zelenjava (npr. špinača, zelena, ohrovt ipd.) vsebuje veliko magnezija. Le-ta pomaga našemu telesu, da učinkovito obvladuje izločanje hormona kortizola, ki ga naše telo izloča v stresnih situacijah. Najbolje je, da zelenje uživamo v surovi obliki (solate, smoothieje ipd.).

8. Mastne ribe
Losos, sardele in tuna so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami. Slednje obvladujejo nivo adrenalina in nam pomagajo, da ostanemo mirni in zbrani.

9. Čokolada
Temna čokolada lahko znižuje nivo stresnih hormonov v telesu, pomaga pa tudi k izločanju serotonina, ki dobrodejno vpliva na naše razpoloženje.

10. Ingver
Ko smo pod močnim stresom, pogosto občutimo napetost v prebavilih, še posebej v želodcu, bolj pa smo tudi nagnjeni k različnim prehladnim obolenjem. Ingver je odlično naravno pomagalo, ki pomirja želodec, ob rednem uživanju pa smo tudi bolj varni pred prehladom.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na