Porod

(Foto: Thinkstock)

Kim Kardashian je svojo posteljico v obliki tablet tudi pojedla. Njenemu primeru so sledile mnoge Američanke, toda sedaj so se spomnile še nečesa..

Posušeno ali dušeno posteljico so mame začele jesti zato, ker verjamejo, da vsebuje zdrave sestavine. To želijo sedaj omogočiti tudi otrokom, ker menijo, da na takšen način otrok iz posteljice dobi maksimalni izvor sestavin, ki so potrebne za poznejšo izgraditev močnejšega obrambnega sistema.

Lotus porod, kot se imenuje ta metoda rojevanja otrok, je naletel na ostre kritike zdravnikov. Opozarjajo namreč, da je odstranjevanje popkovnice na kirurški način včasih zelo pomembno, saj otroku reši življenje.

''Vedeti morate, kako je takšna zdravniška intervencija, če je pravilno izvajana, včasih edina zadeva, ki reši življenje. Ta vrv, ko se enkrat ohladi in pride na sobno temperaturo, preneha utripati, se skrči in lahko izzove krče,'' je povedala ena od zdravnic, ki je govorila o lotus porodu.

To se pravi, da lotus poroda, ki zahteva, da se popkovnica ne prereže in da se počaka, da sama odpade, zdravniki nikakor ne priporočajo, saj ta proces lahko traja tudi 10 dni in medtem mora za vse skrbeti novopečena mama. 

PRAVILNA NEGA DOJENČKOVEGA POPKA

Zlasti v prvih dneh po porodu je pomembno, da je mesto, iz katerega izhaja popkovni krn, čisto in suho. Čeprav popek navadno ne zahteva posebne nege, je dobro, da se seznanite s postopkom čiščenja in morebitnimi zapleti.

Čiščenje popkovnega krna

V prvih dneh čistimo popek pri vsakem previjanju, pozneje, ko krn odpade, pa po potrebi. Prav tako poskrbimo, da je popek vedno na suhem in zračnem, da se suši. Prav v ta namen plenico dojenčku vedno zavihajte tako, da bo popek ostal zunaj in nato čez oblecite majčko ali bodi, pojasnjuje Severina Feuš z oddelka perinatologije, UKC Ljubljana.

Za čiščenje popkovnega krna uporabljamo sterilne zložence in fiziološko raztopino. Krn in gubo pod njim očistimo z enkratnimi potegi. Po potrebi uporabimo več zložencev, pojasnjuje Feuševa. Poudarja, da groba tkanina za nežno kožo ni primerna, zato svetuje, da jo pred uporabo polikate. V kolikor ste tkanino posušili v sušilnem stroju, je dovolj mehka za nego popka.

Urin in blato na popku

Če na popek zaide nekaj urina ali blata, ga je treba temeljito in nežno očistiti. To najbolje storite s prekuhano vodo in čisto sterilno gazo, ki jo lahko kupite v lekarni. Za čiščenje popka obstajajo tudi priročne klešče, ki jih dobite v kompletu za čiščenje popka. Tega dobite v vsaki lekarni.

Vnetje

Popkovni krn odpade v nekaj dneh, lahko pa pride tudi do vnetja. Vnetje prepoznamo po rdečini okrog ali nad popkom, pozorni pa bodite tudi na izjemno neprijeten, smrdeč vonj. Takrat je potreben posvet s pediatrom, svetuje Feuševa.

Granulom popka

Ko popkovni krn odpade, lahko začne z dna popkovne rane izraščati divje tkivo, ki prepreči normalno celjenje popkovnega obroča. Prizadeto mesto rosi in lahko pride do okužbe. Granulom morata pregledati patronažna sestra ali otroški zdravnik. Zdravljenje je za otroka popolnoma neboleče in traja le minuto. Prizadeto mesto namažejo s srebrovim nitratom, ki razje izraslo tkivo.

Kopanje prepovedano!

Dokler popkovni krn ne odpade, otroka ne smete kopati. Vlaga bi lahko povzročila okužbo. Do takrat otroka vsak večer pred spanjem umivajte s krpico in toplo vodo. Ko popkovni krn odpade, se pred kopanjem posvetujte še s patronažno sestro.

Popkovni krn-nega

(Foto: Profimedia)