Nosečnica

Med nosečnostjo ne pretiravajte z alkoholnimi pijačami. (Foto: Profimedia)

Alkohol

Med nosečnostjo se izogibajte alkoholnim pijačam, še posebej v prvem trimesečju. Strokovnjaki sicer pravijo, da si lahko občasno privoščite kozarček vina, pomembno je, da ni vsak dan na programu.

Kaj se zgodi, če nosečnica uživa alkohol?

Okužba s toksoplazmozo

S toksoplazmozo se lahko okužite zaradi mačk ali nepasteriziranega sira in mleka. Če pride do takšne okužbe, tvegate spontani splav. Zato vam svetujemo – če imate mačko, naj nekdo drug pospravlja njene iztrebke. Če že morate vi to početi, si nadenite rokavice. Ne jejte neobdelanega mesa in rib, izogibajte se nepasteriziranemu mleku in mlečnim izdelkom, med nosečnostjo pozabite na paštete, jetrca in surova jajca.

Toliko otrok ima v Sloveniji FAS!

Barve za lase

Ni dokazano, da barve za lase škodijo otroku, ki raste in se razvija v maternici. Upoštevajte le navodila proizvajalca.

Kajenje

Če pokadite več kot deset cigaret dnevno, lahko pričakujete, da bo imel vaš otrok nižjo porodno težo, prav tako tvegate, da bosta vaša nosečnost in porod zapletena. Najbolje je, da takoj prenehate kaditi, ko zagledate modro črtico na nosečniškem testu.

Brezplačna telefonska številka 080 27 77 za pomoč pri opuščanju kajenja

Stres

Ni pokazateljev, da stres škoduje otroku. Vseeno pa svetujemo, da se izogibate stresnim situacijam, zaradi katerih ste potem utrujeni in ne morete uživati v nosečnosti.

Ali so ošpice nevarne za nosečnico?

Nalezljive bolezni

Bolezni, kot so rdečke, ošpice in norice, vplivajo na plod, zato je dobro, da ste cepljeni proti njim. Če veste, da imajo otroci eno izmed teh bolezni, se jim poskušajte izogniti.

Pri vsakem zdravniškem pregledu nosečnici zmerijo krvni tlak. Včasih je vrednost previsoka zaradi razburjenosti ob ''belih haljah'', pri nekaterih pa žal odkrijejo eno od oblik hipertenzij, ki zahteva ustrezno zdravljenje.
 

Plod

Poskrbite za zdravo rast in razvoj vašega otročka. (Foto: Profimedia)