Največkrat slišan nasvet:

Ne izpostavljajte se vročini po nepotrebnem. Vse opravke prestavite na jutranje ali večerne ure, nosite ohlapna, bombažna oblačila, veliko pijte in počivajte. In mislite nase in svoje detece, ki raste pod vašim srcem.

Nosečnica na morju

Izogibajte se vročini. (Foto: iStockphoto)

Voda – ob vsakem času in v vseh oblikah!

Pri sebi imejte ves čas steklenico hladne vode, prav tako si vsak dan (vsaj enkrat) privoščite prho z mlačno vodo.

Hrana

V pozni nosečnosti zaradi velikosti trebuha bodočim mamicam običajno ni do obilnih obrokov. Tudi če vam ne tekneta kosilo ali večerja, je priporočljivo pojesti vsaj kakšen sadež ali zelenjavo, ki jo je v tem obdobju v izobilju (solata, bučke, paradižnik, kumare itd.). Odžejali in nasitili vas bosta tudi lubenica in melona, brez slabe vesti pa si privoščite tudi sladoled.

Se opravljate na pot?

Osvežitev, postanki, prigrizki – to je vse, na kar morate misliti, če se odpravljate na poti bodisi z avtom ali letalom. Če ste v avtu, si lahko obraz poškropite s sprejem za osvežitev obraza, v katerem je običajno mineralna voda brez CO2. Če se ne boste dobro počutili zaradi sedenja, se ustavite, sprehodite, prezračite avto – pri potovanju z letalom se vsaj pretegnite in sprehodite do stranišča. Čeprav je klima postala že obvezni del opreme vsakega avtomobila, ne pozabite, da je njena slaba stran suh zrak.

Vzemite si čas zase

Posedanje v senci, branje knjige, reševanje križank ali klepetanje s prijateljico – sploh ni pomembno, kaj delate, šteje, da ob tem uživate in pozabite na vsakdanje skrbi in vročino. Če vas sprošča šport, dajte prednost sprehodom in plavanju, ne pozabite pa tudi dovolj piti. Vsekakor aktivnost prekinite, če se ne boste dobro počutili.

Za boljši spanec ...

Spanje je najbrž postalo težavno že zaradi vročine, morda pa vas ovira tudi velik okrogel trebušček, s katerim pogosto pridejo tudi bolečine v križu, zaradi katerih se stalno obračate. Lažje in bolje boste spali, če boste imeli v spalnici ves dan spuščene rolete ali žaluzije, zvečer pa boste dobro prezračili sobo. Če nimate postelje pod oknom, lahko tega vsaj delno pustite odprtega tudi čez noč (a pazite na prepih). Če vam je v pižami prevroče, oblecite bombažno majico – ravnajte se po načelu udobnosti.

Nosečnica poleti

Na sprehod se odpravite v zgodnjih jutranjih ali večernih urah. (Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebookovi strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na