Nosečnica

Moški želijo vedeti, katerega spola je otrok. (Foto: Profimedia)


Strokovnjaki z univerze v Birminghamu so spraševali moške, ki so pred kratkim postali očetje, o njihovih izkušnjah in čustvih. Spoznali so, da jim je zelo pomembno že pred otrokovim rojstvom vedeti spol. Tako si lahko zamišljajo otroka kot osebo, s katero bodo lahko razvili odnos. V raziskavo so vključili 11 moških, starih od 22 do 58 let, spremljali so jih devet mesecev, od prvega ultrazvočnega pregleda do osem tednov po rojstvu otroka.

Dokazali so, da je zelo pomembno, da se očetje aktivno vključijo že v obdobju nosečnosti in po rojstvu otroka. Bodočo mamo naj spremljajo na ultrazvočnih pregledih, če želijo izvedeti otrokov spol, privolite v to. Veliko pa jim bo pomenilo, če bodo prav oni izbrali otrokovo ime. Tako bodo lažje sprejeli očetovsko vlogo in v njej se bodo lahko izkazali.

Jason Cole, eden izmed očkov, ki je sodeloval pri raziskovanju, je izjavil: ''Zelo sem si želel izvedeti, katerega spola je otrok. Moja žena z mano ni delila takšnih občutkov. Njej je bilo vseeno, ali je deček ali deklica. Ni imela potrebe po takšni informaciji. Ampak jaz sem resnično želel vedeti. Ne vem zakaj. Takoj, približno po 20. tednu, ko sva izvedela, da je deklica, sem ji izbral ime Molly in mislim, da je to predstavljalo premik v razumevanju moje vloge. Mislim, da sem takrat postal popolnoma pripravljen na vlogo očeta.''