Zarodek

Ker plod alkohola ne zmore razgraditi kot odrasla oseba, lahko ostane koncentracija alkohola v njegovi krvi visoka dlje časa. Taki otroci se zato rodijo s prenizko telesno težo, so podpovprečne rasti, razdražljivi, ne spijo, se tresejo in imajo krče, pride lahko tudi do nenadne smrti.

 Rezultate raziskav so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavili v strokovni reviji "Alcoholism: Clinical & Experimental Research".

Znanstvenika Devon Kuehn in Edward Riley z Nacionalnega zdravstvenega inštituta v ameriškem mestu Bethesda v zvezni državi Maryland sta med 10.000 nosečnicami iz Čila za začetno raziskavo izbrala 101 žensko, ki so na dan popile najmanj štiri alkoholne pijače (48 g alkohola), kar ustreza približno osem mericam žganja. V kontrolni skupini pa so beležili podatke 101 nosečnice, ki alkohola niso uživale.

Nosečnica in alkohol

„Nekateri strokovnjaki menijo, da kozarec vina nosečnici ne bo škodil, a to je tako: če ponudiš prst, lahko kdo zagrabi celo roko! Kar pomeni, da se kozarček vina lahko spremeni v dva ali več. Tako ginekologi raje rečemo: Nič alkohola!“ pravi ginekolog in porodniča dr. Stanko Pušenjak. (Foto: iStockphoto)

Rezultati raziskave so pokazali, da večina otrok nosečnic, ki prekomerno pijejo, sicer ne kaže značilnih zunanjih simptomov fetalnega alkoholnega sindroma (FAS), vendar je število otrok z motnjami centralnega živčnega sistema zaskrbljujoče visoko.

Kaj je fetalni alkoholni sindrom?

Fetalni alkoholni sindrom nastopi, kadar je plod v maternici izpostavljen alkoholu. Ta pa pri otroku povzročil cel spekter napak in anomalij. Na žalost je ravno ta sindrom eden glavnih vzrokov za različne duševne motnje pri otroku. Ženska, ki v nosečnosti uživa alkohol, ima kar 35 odstotkov možnosti, da bo rodila otroka s fetalnim alkoholnim sindromom.

Značilnosti

Znaki sindroma so najpogosteje opazni kot iznakaženost obraza, zaostanek v rasti in napake v delovanju osrednjega živčnega sistema. Prizadetost možganov se kaže v manjši duševni razvitosti, motnjah učenja, pozornosti, hiperaktivnosti, impulzivnosti, motnjah spomina in govora. Vse to lahko vodi do nezmožnosti samostojnega življenja.

Alkohol v nosečnosti lahko pri otroku povzroča tudi težave s sluhom ali vidom, prirojene srčne napake, okvare ledvic, jeter in kosti, manjšo glavo.

Otrok s fetalnim alkoholnim sindromom v šoli potrebuje dodatno pomoč, kar pomeni več spodbude in individualne obravnave. Če taki otroci niso pravilno obravnavani, nimajo podpore, razumevanja in strpnosti vzgojiteljev, učiteljev ter nenazadnje staršev ali skrbnikov, se lahko pri njih začnejo zgodaj razvijati neprimerne oblike vedenja.

Že če šele nameravate zanositi, se alkoholu izogibajte. V času nosečnosti pa raje niti ne pomislite nanj. Že enkratna večja količina alkohola v nosečnosti lahko namreč pri otroku povzroči hude posledice.

POGLEJTE SI, kako na zarodek vpliva kajenje med nosečnostjo.

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na