Nosečnica

Če se počutite dobro, lahko tudi med nosečnostjo vozite avtomobil. (Foto: Profimedia)

Zelo pomembno je, da med nosečnostjo prisluhnete svojemu telesu. Seveda lahko vozite avtomobil, ko ste v veselem pričakovanju, in sicer pod pogojem, da vam ni slabo, da se vam ne vrti, da vas kaj ne boli.

Priporočljivo je, da naredite na dolgih vožnjah odmor, tako da niste več kot tri ure za volanom. Obvezno se morate pretegniti in se spočiti za kakšno uro ali dve, preden nadlajujete pot.

V prvem trimesečju nosečnosti je mnogim ženskam slabo, zato se izogibajo temu, da so šoferke, toda kasneje, če so bile do sedaj tako navajene, tudi same vozijo.

Trebušček vas bo od sedmega meseca nosečnosti dalje sicer oviral pri vožnji, ampak poskušajte najti udoben položaj oz. si tako namestiti sedež v avtomobilu. Mogoče pa nikakor ne bo šlo in se boste počutili neudobno, takrat se odločite za sovoznikov sedež. Naj vas drugi razvajajo in vozijo na želene kraje. Prav tako so vaši refleksi v zadnjem trimesečju počasnejši, zato je mogoče tudi prav, da imate svojega šoferja.

Povsem normalno je, da vas je strah, saj pod srcem nosite drobno bitje. Poskušajte se sprostiti in se osredotočite le na vožnjo, ko vi šofirate. Ne pozabite se pripeti z varnostnim pasom.

Na potovanjih, kratkih ali daljših, pa imejte vedno pri roki steklenico z vodo.