Z norovirusi se lahko okužijo vsi, predvsem pa so jim izpostavljeni otroci, bolniki in nosečnice. Gre za okužbo prebavil ali virusni gastroenterokolitis, bolj poznano kot trebušna gripa.

Nosečnica

Nosečnice, če se okužite z norovirusi, preprečite dehidracijo. (Foto: Profimedia)

Prepoznajte simptome okužbe z norovirusi v nosečnosti!

Če vam je slabo, bruhate, vas boli trebuh ali imate trebušne krče, imate rahlo povišano telesno temperaturo, glavobol, bolečine v mišicah in se na splošno slabo počutite, lahko posumite, da ste se okužili z norovirusi. Znaki okužbe naj bi se pojavili v enem oz. treh dneh po tem, ko ste bili v stiku z okuženo osebo, ko ste se dotaknili kakšne stvari, ki je bila okužena, ali ko ste prišli v stik z okuženo hrano. Bolezenski znaki naj bi trajali en dan ali dva dni.

Preprečite dehidracijo!

Norovirusi ne vplivajo na otroka, ki ga nosite pod srcem. Pomembno je le to, da preprečite dehidracijo, da sproti nadomeščate tekočino in minerale, ki jih izgubljate zaradi pogostega bruhanja ali driske. Ne tvegajte vnetja sečil in v najslabšem primeru tudi prezgodnjega poroda. Prav zato po požirkih vsakih pet minut pijte vodo, nesladkan čaj ali sadni sok, izogibajte pa se kavi in gaziranim pijačam. Privoščite si čim več počitka, ne pretiravajte z delom doma ali v službi.

Pomembno je, da o tem, kako se počutite, obvestite svojega zdravnika ali ginekologa in se z njim posvetujete, kako lahko čim prej okrevate.

Preprečite širjenje!

Preprečite, da v postelji ne obleži vsa družina. Če že imate otroka, si dobro umivajte roke po uporabi stranišča, pred menjavanjem plenic in po njem, pred kuhanjem, preden se usedete k obroku ... Pomembno je, da si roke zmočite s toplo vodo, preden to storite, pa odstranite ves nakit. Uporabljajte tekoče milo, namilite vse površine rok (dlani, hrbtišče rok, prste, med prsti, zapestje), drgnite pa eno roko ob drugo. To počnite najmanj 20 sekund, nato jih splaknite pod tekočo vodo. Brisače redno menjavajte.

Površine, ki se jih dotaknete, obrišite z vlažilnim robčkom.

Svojo posteljnino in oblačila operite pri temperaturi 60 stopinj C.

Umivanje rok

Širjenje okužbe z norovirusi preprečite s temeljitim umivanjem rok. (Foto: Profimedia)


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na