dominvrt

Ali polna luna vpliva na porod?

NOSEČNOST
0
16.06.2015, 8:02

Med nosečnicami in mamicami velja prepričanje, da se ob polni luni zgodi več porodov. Prav tako so zaposleni v porodnišnici prepričani v to, toda raziskovalci s številkami dokazujejo, da naravni porod in luna nikakor nista povezana. Zato raje spremljajte znake, ki nakazujejo porod, kot da ugotavljate, kdaj je polna luna.

Ali polna luna vpliva na porod?

 

Dojenček
Dojenček/ FOTO: Thinkstock

Bodoče mamice zelo veliko brskajo po spletu, bližje so predvidenemu datumu poroda, bolj so radovedne, kdaj bodo dejansko rodile. Če pa je na koledarju označen kakšen dan, da bo polna luna, pa so tako ali tako prepričane, da bodo takrat rodile. Prav tako naj bi bilo po mnenju porodnišničnega osebja ob polni luni več porodov.

Raziskovalci pa s številkami dokazujejo neodvisnost naravnih porodov od polne lune. To naj bi bil mit, saj luna ne vpliva na žensko telo, vse se pravzaprav dogaja v njej in na to nima vpliva luna.

Kalifornijska študija celo navaja podatke. V štirih letih so v bolnišnici v Los Angelesu zabeležili 11.961 rojstev živih otrok, od tega je bilo 8.142 naravnih porodov (brez zdravil in ne carski rez). Pri le-teh nisi opazili nikakršne povezave med povečanim številom rojstev in luninim vplivom.

Leta kasneje je 21 študij, izvedenih v sedmih različnih državah, dokazalo prav isto: ne obstaja zveza med povečanim številom porodov in luno.

Tako da če se približujete predvidenemu datumu poroda, ne glejte na koledar, kdaj bo polna luna, temveč se skoncentrirajte na znake, ki nakazujejo, da zdaj gre pa zares.

Prepoznajte prve znake poroda

Ne zanašajte se na predvideni datum poroda, kajti po nekaterih podatkih naj bi le pet odstotkov nosečnic rodilo točno na dan, ki jim ji ga je zapisal ginekolog v materinsko knjižico.

Popadki
Popadki/ FOTO: Thinkstock

► Lažni popadki

Zadnje tri mesece nosečnosti vam lahko začne za največ 30 sekund večkrat dnevno otrdevati trebuh. To ni znak za preplah, to so Braxton-Hicksovi popadki, ki vas pripravljajo na pravi porod. Takrat lahko vadite recimo pravilno dihanje. Lažni popadki se skratka pojavljajo neredno, medtem ko se bodo pravi začeli postopoma in postajali vse močnejši in pogostejši.

► Izločanje čepka

Zdravniki Christoph Lees, Karina Reynolds in Grinne McCartan pojasnjujejo, da spodnji del materničnega vratu pri nosečnici zapira čepek, ki preprečuje, da v maternico ne vdrejo bakterije. Ta sluzast čepek se lahko izloči in mnoge se prestrašijo, da se je porod prezgodaj začel. Toda vedeti morate, da se to lahko zgodi tudi šest tednov prej, in ne skrbite, da se bo zaradi tega kaj pripetilo vašemu otroku.

► Krči

Prave popadke boste čutili kot krče.''Merite, koliko časa preteče od začetka enega popadka do začetka drugega, pa tudi, kako pogosto se pojavljajo. Zanesljivih pravil ni, okvirno pa velja, če so popadki redni (na manj kot 30 minut) in močni (tako boleči, da morate prekiniti, kar koli že delate, in počakati, da minejo), pokličite babico, ginekologa ali porodnišnico,''svetujejo Lees, Reynolds in McCartan.

► Uhajanje urina ali odtekanje vode?

Preverite, ali vam je resnično odtekla voda/plodovnica oz. so vam počili jajčni ovoji ali vam uhaja urin. Če se je zgodilo prvo, ste lahko prepričani, da boste rodili, kajti to se zgodi, ko se maternični vrat zaradi popadkov odpre in otrok potuje navzdol. Po navadi je urin drugačne barve kot plodovnica, pa tudi drugačnega vonja.

''Plodovnica (tekočina v plodniku, ki varuje otroka v maternici) je praviloma bistra ali rahlo rumenkasta (barva slame), brez vonja in njenega iztekanja ne morete nadzorovati.''

Kljub temu pa se morate zavedati, da ne boste rodili v tistem hipu, ko vam odteče voda, še posebej, če niste zaznali popadkov. Statistični podatki kažejo, da 90 odstotkov nosečnic rodi v naslednjih 48 urah.

► Bolečine v križu, nespečnost …

Marsikatera nosečnica pa lahko zatrdi, da so bili njeni prvi znaki za porod: močne bolečine v križu, neprespana noč, zelo pogosto uriniranje, mehko blato in nemirnost.

Če ste v dvomih, ali se porod začenja, naj vam ne bo nerodno, pokličite ginekologa ali porodnišnico in se posvetujte z njimi. Nikakor pa ne hitite, ohranite trezno glavo in pokličite tudi osebo, ki bo veličastnost dogodka v porodni sobi delila z vami.

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Igralec in boksar umrl v strelnem napadu
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
'Srečen sem, ker Mila vse to dobro prenaša.'
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...