Menstruacija

(Foto: Profimedia)

Veliko žensk se sprašuje, ali lahko med menstruacijo zanosijo. Odgovor je preprost: ne obstaja obdobje, ko imate lahko popolnoma varen seks brez zaščite.

Če želite vedeti vse o zanositvi, se morate najprej seznaniti o tem, kaj je ovulacija. To je proces, pri katerem se zrela jajčeca sprostijo iz jajčnika in to je plodno obdobje ženskega ciklusa. Vsak mesec dozori nekaj jajčec, toda po navadi le eden pride v jajcevod in takrat je pripravljen na oploditev s semenčico. Ko se enkrat srečata, je lahko rezultat nosečnost. Maternična sluznica se v tem obdobju odebeli in pripravi na zanositev. Tako je maternica pripravljena, da sprejme oplojeno jajčece, iz katerega se bo razvil otrok. Če ne pride do oploditve, se nivo estrogena in progesterona zniža, odebeljena se odebeljena maternična sluznica začne luščiti in pride do menstruacije.

Možnosti, da zanosite med menstruacijo, so manjše kot v drugih obdobjih ciklusa, toda možno je.

Semenčice

(Foto: Thinkstock)

Ženske imajo zelo različne menstrualne cikluse in nekatere krvavijo tudi med ciklusi. Stres, bolezen in druge zadeve lahko povzročijo izostanek menstruacije ali krvavitev, ko je ne bi smelo biti. Zato je zelo težko zelo natančno izračunati plodne dneve.

Na ovulacijo se ne morete zanesti, saj sproščanje jajčeca nastopi približno 12. do 16. dan pred menstruacijo, lahko pa se zgodi prej ali kasneje. Prav tako imajo ženske lahko nepredvidljivo ovulacijo, če imajo nizko telesno težo, dojijo, jemljejo določena zdravila, so pred menopavzo.

Spermatozoidi lahko dlje živijo. Raziskovalci so ugotovili, da lahko v telesu preživijo do sedem dni, povprečna njihova doba pa je tri do štiri dni. Nosečnost lahko nastopi tudi med menstruacijo, ker lahko spermatozoid v telesu preživi kar nekaj dni, pri vas pa bo nastopila ovulacija zelo hitro po menstruaciji.

Če ne želite zanositi, uporabite kakršnokoli vrsto kontracepcije, ko imate spolne odnose, ne glede na menstruacijo.