Porod v slovenski porodnišnici - 7

''Nosečnice se morajo zavedati, da poroda ni možno načrtovati, da ni takšen, kot so ga opisale druge ženske.'' (Foto: Aljoša Kravanja)

Dolgo in dolgo ste se pogovarjali z otrokom v trebuščku, dolgo in dolgo ste čutili le njegovo brcanje in kolcanje … Med nosečnostjo ste nakupili vso otroško opremo, prebrali ste vse o dojenčkih … Andreja Horžen, porodna babica, svetuje, da ne berete forumov, če pa jih, si zapisanega ne jemljite k srcu. Prisluhnite svojemu materinskemu čutu in telesu, upoštevajte sami sebe. ''Nosečnice se morajo zavedati, da poroda ni možno načrtovati, da ni takšen, kot so ga opisale druge ženske. Ne berite, saj boste razočarani ali pa boste pričakovali povsem nekaj drugega.''

Kaj vse potrebujete za porodnišnico?

V porodnišnici boste najprej v sprejemni sobi porodni babici izročili vse dokumente, med njimi ne smejo manjkati: materinska knjižica, ki jo morate med nosečnostjo vedno imeti s sabo, zdravstvena izkaznica, originalni dokument o krvni skupini, originalni dokument o Rh faktorju, izvidi vseh preiskav, ki ste jih imeli med nosečnostjo, napotnica, kopija poročnega lista (če ste poročeni), potrdilo o priznanju očetovstva s CSD. V potovalko si lahko spravite tudi toaletno torbico z izdelki za osebno higieno, copate, spalno srajco, nedrček za dojenje in blazinice za dojenje. Pripravite tudi torbo za novorojenčka (oblačila, tetra pleničke, pleničke), ki naj jo ob odhodu iz porodnišnice prinese očka. S sabo pa mora takrat imeti tudi avtosedež za novorojenčke.

Načini poroda v slovenski porodnišnici

Seveda ginekologi in porodne babice spodbujajo ženske k naravnemu porodu. Zadnja leta pa postaja vse bolj popularna metoda epiduralna analgezija, s katero anesteziolog porodnici olajša bolečine. Pri tem se uporabljajo lokalni anestetiki in narkotiki za blokiranje živcev, ki iz telesa in materničnega vratu prenašajo boleče dražljaje na spodnji del hrbtnega mozga ter možgane.

Mnoge se odločijo tudi za lajšanje porodnih bolečin z ultivo. V takšnem primeru si porodnica sama dodaja analgetik, ko je bolečina premočna. Z njim, sicer, ne more pretiravati, saj anesteziolog omeji velikost in število odmerkov v določenem času.

Porod v slovenski porodnišnici - 4

Za carski rez se odločijo porodničarji in ginekologi, če je to potrebno za zdravje oz. življenje porodnice ali otroka. Ni ga možno vnaprej načrtovati, kot to počnejo v tujini. (Foto: Aljoša Kravanja)

Za carski rez se odločijo porodničarji in ginekologi, če je to potrebno za zdravje oz. življenje porodnice ali otroka. Ni ga možno vnaprej načrtovati, kot to počnejo v tujini.

''Porod lahko ženska izvede sede, kleče, postrani, večina pa jih rodi v t. i. porodnemu položaju,'' razlaga porodna babica in nadaljuje, da ženska lahko s sabo prinese porodni načrt. Priporoča, da ga sami napišete, ne prepišete ga s svetovnega spleta, da v njem izrazite svoje želje in zahteve. Vseeno pa je še vedno priporočljiveje, da se zaupate porodni babici in ji poveste vse, kaj imate med porodnimi dobami v mislih.

Pomembna vloga porodne babice

V slovenskih porodnišnicah s porodnico sodeluje porodna babica, ki jo namesti v porodni sobi, pregleda dokumente, naredi vse potrebne preiskave, meritve medenice in vitalnih funkcij. Ona je tista oseba, ki je ves čas ob porodnici, pomaga ji pravilno predihavati popadke in ji svetuje položaje, kako si lahko lajša porodne bolečine.

Zelo pomembno vlogo pri porodu ima tudi partner, ki spremlja porodnico. Seveda, partnerja oz. partnerko lahko nadomesti tudi oseba, ki ji porodnica zaupa, kot so na primer: mama, sorodnica ali prijateljica. Pomembno je, da je porodnici ta oseba v oporo, da ji prisluhne, da uresniči njene želje. Po potrebi ji lahko tudi kaj prinese, odnese, jo masira ipd. Izbrana oseba mora biti sproščena, govoriti mora z umirjenim tonom glasu, da porodnici dovoli popolno sprostitev in osredotočenje na popadke, ne sme pa je nenehno ogovarjati in spraševati.

Porod v slovenski porodnišnici - 2

V slovenskih porodnišnicah s porodnico sodeluje porodna babica. (Foto: Aljoša Kravanja)

Porodnica se bo tako s pomočjo prebila skozi tri porodne dobe. Prva se začne z rednimi popadki in traja do popolnega odprtja materničnega ustja. Takrat je ključno, da se nosečnica osredotoči na pravilno predihavanje popadkov. Tej dobi sledi druga, ki se zaključi z najbolj pričakovanim dogodkom – rojstvom otroka. Vnaprej ni možno predvideti, koliko časa bo porod trajal. ''Ko se otroček rodi, ga porodna babica obriše, da se ne ohlaja preveč, in potem ga še povezanega s popkovnico položi na mamino kožo, mamine prsi. Takrat ga pokrijemo in počakamo, da popkovnica neha utripati. Popek učvrstimo s sponko in prosimo očka, če je seveda za, da prereže popkovnico,'' razlaga Andreja Horžen. Sledi še tretja porodna doba, v kateri se porodi posteljica.

Ob rojstvu novega življenja se porajajo čustva sreče in veselja. Novopečenim staršem se ob ganljivem dogodku pri smehu in joku znajo pridružiti tudi porodna babica, ginekolog in preostalo osebje porodnišnice. Otroci postanejo naše središče, naše vesolje in naloga staršev je, da jim omogočimo zdrav razvoj in rast ter brezskrbno otroštvo.

Porod v slovenski porodnišnici - 6

Naloga staršev je, da otrokom omogočimo zdrav razvoj in rast ter brezskrbno otroštvo. (Foto: Aljoša Kravanja)

Nagradno vprašanje

Pozorno si oglejte video in si poskušajte zapomniti, kaj je pripovedovala porodna babica Andreja Horžen. Odgovorite na NAGRADNO VPRAŠANJE in si z žrebanjem priborite nagrado - paket izdelkov Bayer (1 x Bepanthol losjon, 1 x Bepanthol kapljice za suhe oči, 1 x Canescare calm intimni gel, 1 x Supradyn multivitaminski pripravek in 1 x bidon).

Nagrajenec bo objavljen na Facebooku Bibaleze.si 28. 11. 2013 po 12. uri. Nagrado prejme po pošti.

Izmed vseh sodelujočih bomo na koncu izžrebali glavnega zmagovalca, ki prejme bon v vrednosti 200 EUR za trgovino Baby Center. Izžrebanec bo objavljen na Facebooku Bibaleze. si 29. 11. 2013 po 12. uri.

Ne spreglejte tudi predhodnih videoprispevkov, v katerih smo se z ginekologinjo dr. Marijo Ocvirk pogovarjali o zanositvi, prvem, drugem in tretjem trimesečju nosečnosti.