V trebuhu spijo vsa čustva in občutki. Valovanje in tresenje trebušnega predela omogočata globjo povezavo s centrom telesa, saj je to središče življenjske energije. Vse to lahko dosežete z orientalskim plesom. Ta ples izvira iz starodavnih ritualov plodnosti egipčanskih tempeljskih svečnic. Plesale so ga ženska za žensko, ponavadi med poročnim obredom in medtem ko je ženska rojevala. Plesu so se posvečala tudi mlada dekleta, ki so se pripravljala na nosečnost.

Orientalski ples

(Foto: iStockphoto)

Podobni gibi kot pri rojevanju

Gibi pri orientalskem plesu so globoko povezani z žensko. Oponašajo gibe rojevanja, nošenja otroka, zibanja in drugih tradicionalnih ženskih opravil. Tehnika tega plesa je tudi sicer dobrodošla, saj krepi trebušne mišice in mišice medeničnega dna. Vse to pa pripomore k večji kontroli med porodom, predvsem med fazo potiskanja. Po porodu pa si žensko telo hitreje opomore, ker so mišice bolj prožne in se hitreje obnovijo.

Pridih erotike

Orientalski ples je s prihodom na kraljeve dvore postal izrazito erotičen in prav takega si večina predstavlja tudi danes. V primerjavi z zahodnimi plesi je veliko bolj mističen, skrivnosten, povezuje in prebuja pravo naravo. Ženska se začenja med vadbo orientalskega plesa zavedati svoje ženskosti.

Vadba je zelo kreativna. Telo se pripravlja na porod z učenjem močnih in mehkih okroglih gibov. Zibanje, kroženje v obliki osmice in tresenje medenice krepijo medenično dno, stegenske mišice in zadnjico. Trebušne mišice med porodom čaka veliko dela, zato je valovanje s trebuhom odlična vaja. Pri vseh gibih trebušnega dela sodelujejo tudi hrbtenica, trebušna prepona in pljuča.

Pravilna drža in dihanje

Čutni orientalski ples tudi uči pravilnega dihanja med gibanjem. Prav slednje pa ženski zelo pomaga pri soočenju z bolečino. Ples zagotavlja pravilno držo hrbtenice. Zgornji del hrbta okrepijo gibi prsnega koša, ki sprostijo težave ramenskega obroča. Pri plesu imajo pomembno vlogo tudi gibi rok. Valovanje in gibi rok ugodno vplivajo na mišice rok, ki bodo vašemu otroku kot darilo, saj ga bodo ljubkovale, hranile in nosile. Dokazano je, da imajo noseče ženske, ki redno vadijo orientalski ples, manj težav in ne živijo pod takim stresom kot druge  nosečnice. Vadba vpliva tako na otročka kot na mater, porod pa je krajši in lažji.