Avtosedež

(Foto: iStockphoto)

Preventivna akcija ''Varnostni pas – vez z življenjem''

Preventivna akcija ''Varnostni pas – vez z življenjem'' bo potekala od 9. do 15. marca 2015 in od 7. do 20. septembra 2015. Mateja Markl, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, pravi: ''Varnostni pas je eden izmed ključnih dejavnikov, s katerim lahko, če že pride do prometne nesreče, posledice le-te ublažimo. Glede na statistične podatke in študije, predvsem iz tujine, bi lahko z dosledno uporabo varnostnih pasov med vožnjo na vseh sedežih, na vseh vožnjah, za 50 odstotkov zmanjšali smrtne žrtve in hudo telesno poškodovane.''

Ni dovolj, da le pravilno pritrdite varnostni sedež, ključno je tudi to, da so trakovi varnostnega pasu poravnani in zategnjeni.

Javna agencija RS za varnost prometa v okviru preventivnih aktivnosti nadgrajuje svoje aktivnosti programov Pasavček, Prva vožnje, Varna vožnja, pri katerih so ciljna skupina otroci in njihovi starši, sedaj pa želijo osvestiti in informirati predvsem mlade. V sodelovanju z izpitnimi centri bodo kandidate za voznike motornih vozil osveščali in informirali glede uporabe varnostnih pasov in ustrezne uporabe otroških varnostnih sedežev.

Sedež dojenčka mora biti nameščen nasprotno smeri vožnje.

Že iz porodnišnice morate dojenčka peljati v ustreznem varnostnem sedežu. Čeprav se marsikateri starši sprašujejo, kam naj ga postavijo, naj vam povemo, da je lahko tako spredaj kot zadaj. Če postavite otroški sedež z dojenčkom na sovoznikov sedež, preverite, ali je izključen varnostni meh. Vseeno pa morate vedeti, da je najbolj varen na zadnji klopi v avtomobilu. Pomembno je to, da je dojenček s hrbtom obrnjen v smer vožnje, saj se tako ob morebitnem trku pritisne s celim telesom ob naslon sedeža.

''Dojenčki morajo biti pripeti z varnostnim pasom, saj na telo zaradi hitrosti in mase telesa delujejo sile in ob naletni teži, ob morebitnem trku ali pa hujšem zaviranju, dojenček, ki ni pripet v otroškem varnostnem sedežu, poleti po avtomobilu in se zaleti v ovire, ki so, kar pomeni, da utrpi hude poškodbe,'' pojasnjuje Mateja Markl.

Kaj je varnejše: isofix sistem ali klasično pripenjanje z varnostnimi pasovi?

Otroški varnostni sedež lahko starši pritrdijo z navadnim varnostnim pasom ali isofix sistemom, ki postaja vse bolj priljubljen, ker je bolj preprost. Toda poraja se vprašanje, na kakšen način pripenjanja v avtomobilu je dojenček bolj varen.

Varnostni sedež - 2

(Foto: Aljoša Kravanja)

''Isofix praktično ne omogoča napak, medtem ko je pri pritrditvi s pasom možnost napake oz napačne pritrditve zelo velika. Se pravi, varnost je na koncu, če je pravilno pripet ali s pasom ali isofixom, skoraj enaka, odstopanj skoraj ni. Če pa je napačno pripet s pasom, pa je lahko včasih avtosedež tudi nevaren,'' razlaga razliko Marko Novak, zastopnik proizvajalca varnostnih sedežev.

Napake niso dovoljene!

Ni dovolj, da le pravilno pritrdite varnostni sedež, ključno je tudi to, da so trakovi varnostnega pasu poravnani in zategnjeni. Pas nikakor ne sme biti nameščen preveč ohlapno.

Merilo, do kdaj je lahko dojenček v sedežu skupine 0+, je teža, ki je navedena na oznaki varnostnega sedeža, oz. dokler glava ne preseže vrha lupinice.

Večji in težji otroci morajo sedeti v avtomobilu v varnostnem sedežu skupine I, primernem za otroke stare od osem mesecev do približno štiri let. Nato naj se otroci vozijo v avtomobilu v varnostnih sedežih skupine II+II, primernih za starost od tri do 12 let.

Varnostni sedež - 7

(Foto: Aljoša Kravanja)

Še vedno veliko staršev in dedkov ter babic otroke vozi v jahačih brez naslona. Takšni sedeži zagotavljajo zadostno mero varnosti? ''Glede na sedanje standarde je jahač brez naslona zastarel sedež in to so standardi, ki ga z vidika varnosti ne priporočajo. Priporočamo jahača z naslonjalom za telo in glavo, namreč le tako je otrok zaščiten tudi ob bočnih trkih oz. od sil s strani boka,'' poudarja primernost varnostnih sedežev Marklova.

Kakšen varnostni sedež izbrati?

Otrok je vaše največje bogastvo, zato pri izbiri varnostnega sedeža ni najbolje varčevati. Izberite kakovostnega in otrokovi starosti ustreznega. Seveda razmišljajte tudi o njegovem pritrjevanju in snemanju, da vam bo čim lažje. Najbolje bo, da se o tem posvetujete s prodajalcem v trgovini z otroško opremo, lahko pa vam je tudi v pomoč homologizacijska oznaka, ki jo najdete na oranžni nalepki, in sicer prilepljeni na zadnji ali spodnji strani sedeža.

Če kršite zakon, ki določa pripenjanje otrok, lahko celo plačate kazen v višini 200 evrov.

Do kdaj mora otrok v avtomobilu sedeti v varnostnem sedežu?

Zakon o pravilih v cestnem prometu (Ur. 109/2010 ter spremembe) v 88. členu navaja: ''Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi masi.''

Ni pomembno, ali se peljete z otrokom le do vrtca, ali trgovine, ali pa ste se odpravili na daljšo pot, poskrbite za varnost vseh potnikov v avtomobilu. Kljub temu da otrok joče na vse pretege in ne želi biti pripet z varnostnim pasom v varnostnem sedežu, vztrajajte, poskrbite za njegovo varnost že na parkirišču, preden se odpeljete.

Če kršite zakon, ki določa pripenjanje otrok, lahko celo plačate kazen v višini 200 evrov.