Bojana Ksela - 10

Bojana Ksela (Foto: osebni arhiv)

Zavrtimo čas nazaj in obudimo spomine na nosečnost. Česa se najbolj spomnite? Kaj se vas je najbolj dotaknilo v tem posebnem obdobju ženske?

Nosečnost je bila naporna. Večino časa mi je bilo slabo, ampak vseeno imam na to obdobje čudovite spomine. Trenutek, ko izveš, da v tebi raste novo bitje … Vsak dan sem se zbudila z mislijo, zgodil se je čudež, kljub negativnim napovedim zdravnikom. Bil je težko pričakovan otrok in komaj sem čakala, da ga bom lahko stisnila k sebi. Prinesel je toliko ljubezni in smeha … Še vedno se mu vsako noč, ko ga pokrijem, zahvalim, da je prišel k nama.

Kakšna je bila vaša porodna izkušnja?

Takoj po porodu sem porodničarja vprašala: ''A to je to?'' Čeprav sem rojevala skoraj dva dneva, se še vedno bolj bojim zobozdravnika. Smeh. Ne razumem žensk, ki iz tega delajo tak bav bav. Seveda boli, ampak takrat ni čas za razvajenost in čustva, pač pa je treba odgovorno 'oddelati' svojo vlogo, da bi bila pot za otroka čim manj naporna in da bi na svet prišel zdrav.


Pred tem ste opravljali delo novinarke na POP TV in zagotovo je bilo polno izzivov, toda potem ste sprejeli nov izziv: postali ste mama. Kako se je vaš vsakdan z novo vlogo spremenil?


Imeti otroka in postati starš pomeni največjo osebnostno rast. Tvoje potrebe, želje, zahteve, sebičnosti so postavljene na drugo mesto, kar je krasno, saj gre za vrsto negativnega obnašanja, ki se ga pred tem niti ne zavedaš. Je najtežji trening v življenju in tako kot vsak dober športnik si po mesecih, letih v vse boljši formi. Če se na začetku pritožuješ nad tem, da premalo spiš, da ti primanjkuje časa, se na vsem lepem zaveš, da v 24 urah postoriš to, kar si sicer v treh dneh. Iz ene minute ustvariš dve. Nepotrpežljivost pretvoriš v strpnost, lenost v aktivnost. Otrok lahko torej pomaga, da postaneš manj razvajena in posledično veliko bolj zadovoljna oseba in zato si mu lahko resnično hvaležen.

V vaše življenje je vstopil princ Dan, ki je danes star 15 mesecev. Kakšen deček je? S čim vam polepša dan? Vam tudi kdaj 'kravžlja živčke'?

Dan je takšen, kot ga ima Dan. Smeh. Kot dojenček je bil tako miren, da smo se vsi čudili, kako je to mogoče. Kot da ne bi bil moj otrok. No, zdaj je vedno bolj podoben mami. Smeh. Dan je zelo zgovoren, zahteven, vztrajen in vedno v središču pozornosti. Smeh. Je daleč od otroka, ki bi ga za pol ure posadil k igračam in bi bil pri miru. Obožuje varuško Laro, ki ga je v enem dnevu odvadila od dude, ne more se nasititi pesmice Incy Wincy Spider, zakon so tudi babica in vsa delovna vozila, še posebej bager. Smeh.

Bojana Ksela - 9

(Foto: osebni arhiv)

On pa ni le zvezdnik vašega doma, temveč tudi vašega Instagrama Mrs.B.Rose. Je potemtakem on vaš navdih?

Prišel je Dan in postal moja inspiracija. Že ko sem se pripravljala na vlogo mame, me je zanimalo, kje prijateljice kupujejo oblačila, dodatke, igrače za svoje malčke, vendar sem bila vselej razočarana, ko so mi naštele tri spletne strani. No, ko se je Dan rodil in sem začela brskati po internetu, sem v nekaj mesecih odkrila več kot 100 zanimivih znamk in ideja je prišla sama od sebe.

Kako je videti objavljanje mame na Instagramu? V naročju sedi navihani malček, mama pa tipka na računalnik? Ali pa si vzamete čas ob skodelici kave za družbena omrežja in svetovni splet, ko sinek utone v spanec?

Ko je Dan v bližini, je nemogoče sedeti za računalnikom, ker še ne razume, da si ga delimo in takoj zahteva pesmice. Smeh. Ko je buden, ustvarjava fotografije. Čisto spontano, med hranjenjem, med igranjem, na sprehodu. Vse se odvija prek igre in na razpolago imam zelo malo časa. V njegovem jeziku to pomeni, dokler ne poje pet smokijev. Ko ni več smokijev, ni več pozornosti. Smeh. Trenutno moram čas zelo koristno porabiti. Ker Dan še čaka na mesto v vrtcu, lahko ustvarjam, hodim na sestanke, skrbim za socialna omrežja samo takrat, ko ga pazi varuška.

Kaj želite z Instagramom sporočiti drugim mamam? Kakšne informacije, zanimivosti, nasvete … bodo lahko našle na njem?

Moj Instagram sem jaz. Moj okus, moja duša, moje smernice. Mamice bodo tam našle nasvete in ideje, kako opremiti otroško sobo, kako malčka napraviti, kje dobiti najbolj prisrčni jedilni pribor, najboljšo zimsko kapo, najbolj kakovostno dudo, najlepšo posteljnino, najbolj trendi igrače, ki jih promovirajo vsi svetovno znani baby blogerji, najbolj modne čeveljčke in če ne drugega, idejo za res cool darilo… Skratka vse to, kar je trenutno najbolj IN v otroškem svetu.

Bojana Ksela - 2

Dan (Foto: osebni arhiv)

Danes si mamice tako kot zase tudi za svoje otroke želijo najti kakovostne, svetovljanske, glamurozne, zvezdniške izdelke. Ima tudi Dan takšno sodobno, trendovsko mamico?

Ko sem pred letom dni začela kupovati prek spleta in na veliko zapravljati, se je moj mož samo držal za glavo. ''To se ne bo končalo dobro,'' je komentiral in predstavljam si, da je podobno zaskrbljenih veliko partnerjev. Včasih sem zapravljala zase, danes samo še za Dana. Navdihujejo me predvsem skandinavska podjetja z otroškimi oblačili. Navdušena sem nad igrivimi vzorci, potiski in kakovostjo. Res je, da so to oblačila malce višjega cenovnega razreda, vendar jih lahko brez težav ponosi tudi drugi otrok, saj so hlače po veliko pranjih še vedno videti kot nove.

Kako je združiti starševstvo z delom, ki ga zelo radi opravljate: pisanjem, fotografiranjem? Ste na koncu dneva kljub napornemu urniku vseeno polni energije in veselja?

Kako ne bi bila, ko pa končno počnem to, za kar sem bila ustvarjena. Vsak dan je novo pričakovanje, nova kreativa. Ko imaš jasen cilj, jasno vizijo o svoji prihodnosti, so vsaka utrujenost, vsak slab dan, vsak padec, nepomembni. Seveda pridejo, ampak moraš postati močnejši od njih, sicer zavirajo tvoj razvoj.

Da sem to spoznala, sem potrebovala pet let. Smeh. Zelo sem hvaležna, da sem obkrožena z ljudmi, ki so me to naučili. Brez njih danes ne bi bila tu, kjer sem. Ne svoji poti. Brez strahov z veliko večjimi cilji, kot sem si jih nekoč upala predstavljati.

Bojana Ksela - 4

(Foto: osebni arhiv)