Mama

(Foto: Thinkstock)

Če se kot mama počutite, da imate v vaši družini negativno vlogo, vedite, da niste osamljeni. Po navadi je v vseh družinah tako.

Zakaj je tako? V moškem ostane otrok in prihod novega družinskega člana je idealen izgovor za neskončno igro in zabavo. Izbira igrač, s katerimi se bo igral več oče, obiskovanje igral, sejmov, igrišč, parkov … ki ga bodo spominjali na otroštvo, je povsem normalna zadeva. Kuhanje, čiščenje in skrb o otrokovi higieni je nekaj, v kar se veliko očkov ne bo vmešavalo.

Zabaven del dneva za mamo je sestavljen iz otrokovega uspavanja, skupnega uživanja med dojenjem in kopanjem. Graditev šotora iz posteljnine in hišice iz kartonastih škatel: takšne aktivnosti bo prevzel očka.

Večina mam je zahvalna partnerjem na takšnih očetovskih gestah, ker gre pri tem poleg zbliževanja očeta z otrokom tudi za to, da imajo same čas za nakupovanje, kuhanje ali da se posvetijo same sebi.

Edino, kar lahko prosite partnerja je, da otroku razloži, da je tudi vaš del vzgoje pomemben, čeprav ni tako zabaven. Ko otroci odrastejo, začnejo šele ceniti in spoznajo, koliko so njihove mame naredile za njih. No, mame bi želele to hvaležnost začutiti že, ko je otrok še majhen.

Ko je treba otroka kaznovati, imajo mnogi očetje navado, da to prepustijo mama, ker se ne želijo zameriti otroku. Izogibajte se razpravam pred otrokom, vendar partnerja opozorite na to, da je tudi vam težko kaznovati otroka, zato bi bilo dobro, da tudi on včasih prevzame ta nehvaležni del starševstva.