Okrasitev

(Foto: Pixabay)

Ameriški psihologi in psihiatri trdijo, da so tisti ljudje, ki že zgodaj začnejo krasiti, srečnejši od tistih, ki čakajo na praznike in krasijo tik pred zdajci.

Ko začnete brskati po škatli z novoletnimi okraski, preverjati, ali lučke še delajo, v sebi prebudite otroka, to pa je lahko samo pozitivno. Psihologinja Amy Morin, avtorica knjige Trinajst stvari, ki jih počnejo mentalno močne osebe, je namreč popolnoma prepričana o zgornji trditev.

''Tistim, ki so izgubili neko osebo, s katero so si bili blizu, služijo prazniki kot opomnik na srečne čase, ki so jih preživeli z njimi. Zgodnja okrasitev jim pomaga, da se počutijo povezani s temi dragimi osebami,'' je pojasnila.

Obstajajo številni razlogi, zakaj nekateri tako zgodaj krasijo, zakaj obsedeno posegajo po okraskih znotraj in zunaj doma, toda pri večini gre za obujanje spominov na preteklost. Tako je prepričan psihoanalitik Steve McKeown. ''Božični okraski so preprosto spomin na čarobna čustva, ki so jih doživeli kot otroci v trenutku, ko smo pod smreko našli darila. Okraševanje prostora z božičnimi okraski torej vrača ta čarobna čustva in v nas prebudi občutek umirjenosti in sreče,'' je dejal McKeown in dodal, ''pogosto so prazniki neki opomnik na drage osebe, ki niso več med živimi. Ali pa nas božična smreka spominja na otroštvo in čas, ko smo še verjeli v Dedka Mraza.''

Psihologi pravijo še, da vas bo okrasitev doma ne le razveselila, temveč tudi povezala s sosedi. Študija, objavljena v časopisu Journal of Environmental Psychology, navaja, da osebe, ki krasijo hišni prag, ljudje doživljajo kot dostopne in družabne sosede.