Zakaj mnoge mame verjamejo, da je bilo lažje vzgajati v 80. in 90. letih?

Otroci

(Foto: Pixabay)

Ni obstajal mobilni telefon

Mame so bile 'blaženo' nepovezane z otrokom. Niso vsak dan bile bitke z otrokom, kdaj bo dovolj star, da bo imel svoj mobilni telefon. Niso se vsak dan prepirale, da je dovolj 'visenja' na telefonu. Ko so želele videti prijateljice, so se z enim klicem dogovorile, kje in kdaj se dobijo. Ali pa so se brez dogovora vnaprej zbrale na kavi pri eni izmed njih.

Ni bilo družbenih omrežij

Dnevi pred Facebookom in Instagramom so bili preprostejši, saj nihče ni objavljal, kako popolno je njihovo življenje. Danes se ob takšnih fotografijah počutite kot 'zguba'. V preteklosti ni nihče ves čas fotografiral otrok, kako jedo, kaj jedo, kaj imajo oblečeno, kam so jih peljali na izlet ipd.

Brez tehnologije

V 80. ni bilo računalnikov, v 90. so bili redki, ki so ga imeli doma. Mame se niso prepirale z otrokom, da neha igrati igrice. Tudi sporov jim ni bilo treba reševati med brati in sestrami, kdo lahko sedaj uporablja tablični računalnik ali katero risanko se bo sedaj gledalo.

Preproste rojstnodnevne zabave

Rojstnodnevne zabave so se organizirale doma, postregli so bobi palčke, smoki in solo. Otroci so dobili za darila malenkosti. Danes pa pod pritiskom potekajo slavja v velikih tematskih parkih, organizirano, slavljenec pa dobi goro dragocenih daril. Če ne organizirate zabave za ves razred, niste 'kulski' starši.

Niso ves čas delili nasvetov o varnosti

Vse se začne že med nosečnostjo, ko vam svetujejo, kaj lahko jeste, česa ne smete, kaj lahko počnete, nadaljuje se z nakupi, kaj vse je varno in kakovostno za dojenčka. Pravila se tudi spreminjajo: ko začnete uvajati gosto hrano, ugotovite, da so pred enim letom otroci lahko jedli že marsikaj drugega, sedaj pa je to strogo prepovedano.

Če si otroku nekaj naročil, je moral to storiti takoj

Ni obstajalo svobodomiselno starševstvo. Ko si nekaj zahteval od otroka, se je to moralo zgoditi takoj. Danes je veliko pregovarjanja, dogovarjanja, sklepanja kompromisov, ponavljanja in kričanja.

 Preprosta domača naloga

Za domačo nalogo so otroci potrebovali svinčnik in zvezek, sedaj je popolnoma drugače. Določene odgovore morajo poiskati na svetovnem spletu, reševati v delovnem zvezku, delovnem učbeniku, pregledati v učbeniku, na učnih listih, v dodatnih mapah ... Da ne omenjamo številne predstavitve na računalniku, le-te so namreč obvezne pri govornem nastopu.

Otroci so se igrali sami

Otroci so se celo popoldne igrali sami, svobodno so tekali pred hišo, med bloki, bili sami na igrišču. Danes večina staršev skrbi za celodnevno animacijo otrok. Z njimi se igrajo, jih vodijo, nadzirajo, zase dejansko nimajo časa.

Oče s hčerko

(Foto: Pixabay)